Версія для друку
П'ятниця, 17 січня 2014 12:42

„Реформування галузі охорони здоров ' я області ”

Пацієнти завжди прагнуть отримувати медичні послуги найвищого рівня. Досвід європейських країн свідчить, що досягти підвищення якості медичного обслуговування можливо лише при розробці та подальшій реалізації економічно обґрунтованої стратегії розвитку системи охорони здоров'я, адаптованої до потреб і можливостей держави. Для українського суспільства настав час усвідомити, що раціональне реформування галузі охорони здоров'я сприятиме відродженню довіри населення до вітчизняної медицини та створенню економічно вигідної моделі медичного обслуговування населення. Наразі ж в українській системі охорони здоров'я наявний довгий список недоліків, які дісталися у спадщину від радянських часів.

Недоліки української системи охорони здоров'я, до яких належать:

- відсутність структурних змін та реформ у галузі протягом останніх 60 років;

- відсутність функціональної диференціації лікарень (окремі лікарні загального профілю працюють як установи соціального захисту (45% випадків) або надають послуги первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД); деякі обласні лікарні пропонують високоспеціалізовані послуги поряд з послугами ВМД для відносно незначної кількості охоплюваного населення);

- паралельні механізми фінансування ЛПЗ (різні міністерські та урядові лікарні отримують приблизно 7% загальних витрат на охорону здоров'я, представляючи лише 0,5% кількості всіх медичних закладів);

- 4 рівнева модель фінансування охорони здоров'я (кошти з Державного бюджету направляються в обласні, з них — в районні, міські і в сільські бюджети) не забезпечували ефективного об'єднання ресурсів, до того ж є причиною дублювання медичних послуг і неефективної витрати коштів;

- при розрахунку числа спеціалізованих ліжок в стаціонарах не береться до уваги реальна потреба в їх кількості, а також демографічна ситуація в кожному окремому регіоні, що призводить до зайнятості ліжок одного профілю і відсутності попиту на інший;

- середня тривалість перебування хворого на ліжку в стаціонарі втричі перевищує прийняту норму в ЄС;

- більшість лікарень є бюджетними медичними закладами, що обмежує запровадження універсальних систем управління та сучасних підходів на місцях.

У цілому існуюча система фінансування охорони здоров'я не забезпечує результативного захисту населення від фінансових ризиків, пов'язаних з необхідністю оплати медичних послуг у разі захворювання та не сприяє ефективному використанню ресурсів системи.

На виконання Указу Президента України від 21 грудня 2010 року № 1154/2010 «Про заходи щодо забезпечення ефективної реалізації Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» в області затверджено план-графік реформування охорони здоров' я області.

Мета реформи системи охорони здоров'я – поліпшення здоров'я населення, забезпечення рівного й справедливого доступу усіх громадян до медичних послуг належної якості.

Для реалізації поставлених завдань розроблена низка законодавчих актів.

П Е Р Е Л І К
нормативно –правових актів, затверджених та розроблених Міністерством охорони здоров ' я України

•  1. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 29.06.2011 року № 384 “Про затвердження Примірного статуту Центру первинної медико-санітарної допомоги”.

•  2. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 20.05.2011 року № 301 “Про внесення зміни до Переліку закладів охорони здоров' я ”.

•  3. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 15.07.2011 № 420 “Про затвердження Методичних рекомендацій щодо розрахунку потреби населення у медичній допомозі”.

•  4. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 28.07.2011 року № 443 “Про порядок вибору лікаря, що надає первинну медичну допомогу”.

•  5. Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України “Про затвердження Примірного переліку процедур, які надаються на рівні первинної медичної допомоги”.

•  6. Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України “Про затвердження Порядку направлення та госпіталізацію пацієнтів до закладів охорони здоров'я, що надають спеціалізовану (вторинну) медичну допомогу”.

•  7. Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України “Про затвердження Примірного переліку основних медичних послуг, які надаються на рівні первинної медико-санітарної допомоги”.

•  8. Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України “ Про з атвердження Примірних переліків основних захворювань та станів ”.

Підготовча робота до реформування галузі охорони здоров ' я ведеться за трьома напрямками:

•  Роз' яснювальна робота

•  Інвентаризації закладів галузі охорони здоров ' я.

9 . Моніторинг забезпечення населення медичною допомогою

•  Вивчено професійний рівень медичного персоналу існуючих лікувальних закладів. З реальних намірів по утворенню міжрайонних спеціалізованих відділень практично реалізовується укрупнення акушерських стаціонарних відділень.

•  В області розроблено проекти реорганізації спеціалізованого ліжкового фонду офтальмологічної, отоларингологічної, ортопедо-травматологічної, кардіологічної служб з урахуванням їх потреби на рівні середньодержавних показників.

•  Проведено передачу закладів охорони здоров'я, зокрема фельдшерсько-акушерських пунктів, лікарських амбулаторій і дільничних лікарень на фінансування з районного бюджету.

•  Не проведено передачу закладів у Ратнівському районі, не було прийнято рішень сільських рад та районної ради.

•  У Горохівському районі проведено об'єднання фельдшерсько-акушерських пунктів сіл Скірче та Жуківець, сіл Ковбань та Новосілки.

•  У Луцькому районі реорганізовано 4 фельдшерсько-акушерські пункти, у селах Вікторяни, Лучиці, Романівна, Городок.

•  У Рожищенському районі приєднано фельдшерсько-акушерський пункт с.Мирославка до амбулаторії загальної практики-сімейної медицини с.Переспа, об'єднано фельдшерсько-акушерський пункт с.Ужова з фельдшерсько-акушерським пунктом с.Залісці.

За 10 місяців 2011 року

•  Створено 13 центрів первинної медико-санітарної допомоги як структурних підрозділів центральних районних лікарень.

•  Проведено реорганізацію двох дільничних лікарень в амбулаторії загальної практики-сімейної медицини.

•  Проведено об'єднання 21 фельдшерсько-акушерського пункту.

Основні складові реформування галузі охорони здоров ' я України

•  Складова №1. Збереження та розвиток мережі закладів первинної допомоги особливо на селі, доукомплектування їх сучасною медичною апаратурою, обладнанням, кваліфікованим персоналом.

•  Складова №2. Закінчити процес розвитку та переведення на засади загальної практики-сімейної медицини первинної ланки.

•  Складова №3. Наближення швидкої та невідкладної допомоги до користувачів, її зміцнення та реорганізація.

•  Складова №4. Не декларативний розвиток стаціонарзамінних технологій.

•  Складова №5. Оптимізація ліжкового фонду

•  Складова №6. Розвиток високотехнологічних видів спеціалізованої медичної допомоги з відкриттям та зміцненням матеріально-технічної бази відповідних центрів.

•  Складова №7. Відкриття та розвиток мережі й потужності закладів, що забезпечують реалізацію державних гарантій щодо запобігання розповсюдження соціально небезпечних захворювань – туберкульозу, СНІДу, інфекційних захворювань, або надають допомогу найбільш незахищеним верствам населення – психіатричних, інтернатного або хоспісного типу.

•  Складова №8. Запровадження багатоканального фінансування витрат на медичну допомогу населенню.

•  Складова №9. Удосконалення системи підвищення кваліфікації медичних кадрів.

•  Складова №10. Удосконалення системи акредитації медичних закладів.

12 грудня у Києві під головуванням першого заступника глави Адміністрації Президента Ірини Акімової відбулася загальнодержавна нарада щодо реформування системи охорони здоров'я. Як зазначив під час свого виступу заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк, на Волині, яка не входить до переліку областей з пілотного реформування охорони здоров'я, зроблено ряд позитивних кроків для підвищення якості та доступності медичної допомоги. Зокрема, на первинному рівні: проведено передачу сільської медичної мережі на районний рівень, об'єднано понад 20 малопотужних ФАПів; створено 13 центрів первинної медико-санітарної допомоги, як структурних підрозділів центральних районних лікарень; проведено реорганізацію 3 з 13 дільничних лікарень в амбулаторії загальної практики-сімейної медицини з цілодобовим постом швидкої медичної допомоги. Упродовж півроку запланована реорганізація решти дільничних лікарень.

В області утворено госпітальний округ територіального медичного об'єднання Любомльського і Шацького районів. Сконцентровано акушерсько-гінекологічну, хірургічну медичну допомогу. За рахунок вивільнених посад додатково відкрито 2 пункти швидкої медичної допомоги. Проведено підготовчу роботу зі створення Ковельського госпітального округу. Єдиний медичний простір буде сформовано на базі трьох районів та міста Ковель. На черзі організація Володимир-Волинського міськрайонного медичного об'єднання.

Як зауважив Олександр Курилюк, формування госпітальних округів на Волині тісно пов'язане з розбудовою інфраструктури регіону. Зокрема, будівництво та реконструкція комунальних доріг у 2012 році в області проходитиме з безумовним врахуванням розміщення пунктів швидкої медичної допомоги.

Переглядів 3361