Версія для друку
П'ятниця, 17 січня 2014 12:51

"Перинатальні центри допоможуть знизити материнську та дитячу смертність"

"У нашій країні минулого року стартував Національний проект "Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства", що передбачає відкриття регіональної мережі перинатальних центрів і реорганізацію системи надання медичної допомоги вагітним і новонародженим" - повідомив в ексклюзивному інтерв'ю ІА УНН головний акушер-гінеколог МОЗ України В'ячеслав Камінський.

   Концепція Проекту "Нове життя" значно об'ємніша й глобальніша, ніж простий ремонт в пологових будинках або зміна в назві. Йдеться про принципово іншу організацію схем допомоги жінкам.

  Перинатальний центр - це клініка широкого профілю, у якій проводитимуться консультації, лікування та реабілітація вагітних, породіль, а також новонароджених дітей. Тут майбутня мама спостерігатиметься з моменту планування вагітності і до пологів. Крім того, у таких центрах у разі необхідності виходжуватимуть недоношених немовлят та надаватимуть їм вузькоспеціалізовану допомогу. І все це з використанням найсучасніших медичних технологій.

  Створення мережі перинатальних центрів допоможе у зниженні материнської смертності. Адже діагностику та лікування на висококласному обладнанні мають отримувати саме ті, хто цього потребує найбільше. Тому важливо визначити, якого рівня допомога необхідна жінці. Саме у цьому й полягає перевага Проекту "Нове життя": кожна вагітна відразу відправиться на необхідний їй рівень медичної допомоги.

  "Якщо патології у вагітної не спостерігається, вона може і далі обстежуватися на первинному рівні - у жіночій консультації чи сімейного лікаря. У разі виникнення проблем жінка буде направлена на другий рівень - у міжрайонний перинатальний центр. І якщо виявиться, що їй необхідна допомога ще більш висококласних фахівців з якіснішим обладнанням, то вагітна відправиться на третій рівень - в обласні спеціалізовані перинатальні центри або до державного перинатального центру" -зауважив В'ячеслав Камінський.

  Наразі згідно Проекту готуються фахівці і оснащуються медобладнанням обласні центри, тобто заклади третього рівня. Наступним кроком буде другий рівень - міжрайонні перинатальні центри.

Переглядів 415