20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Запобігання проявам корупції>Встановлено перевірками
    Понеділок, 20 січня 2014 11:54

    Встановлено перевірками

    Одним із пріоритетний напрямків на­глядової діяльності прокуратури району є нагляд за дотриманням Закону Украї­ни "Про боротьбу з корупцією".

    Корупція є однією із найактуальніших соціальних проблем сучасності. Корупція в сучасних умовах стала чинником, який реально загрожує національній безпеці та конституційному ладу України. Це явище негативно впливає на різні сторони сусп­ільного життя: економіку, політику, гро­мадську свідомість, підриває престиж та авторитет органів влади та місцевого самоврядування. Корумповані відносини все більше витісняють правові, етичні, загаль­новизнані моральні принципи та правила поведінки між людьми, із аномалії пере­творюються у норму поведінки у суспільстві.

    Як засвідчили перевірки дотримання вимог Закону України «Про боротьбу з ко­рупцією», на території району спостері­гається вкрай негативна тенденція, яка свідчить про розповсюдження та укорінен­ня корупції.

    Для прикладу, якщо упродовж усього 2009 року прокуратурою району виявлено лише 2 випадки порушень спеціальних об­межень передбачених, Законом України "Про боротьбу з корупцією", то упродовж неповних шести місяців цього року вже виявлено 5 фактів вчинення корупційних діянь.

    Так, Мирненський сільський голова Віталій Сергійович Шеремет порушив спеціальне обмеження, передбачене п. «г» ч.1 ст.5 Закону України "Про боротьбу з корупцією", при наступних обставинах.

    Перевіркою дотримання вимог чинно­го законодавства в Мирненській сільській раді встановлено, що рішенням Горохівського районного суду від 29.03.10 гр. Ана­толія Анатолійовича Остап'юка 14.06.84 р.н., жителя с.Мирного визнано винним у вчиненні адміністративного правопору­шення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП та накладено стягнення у вигляді 40 годин громадських робіт.

    Відповідно до направлення кримі­нально-виконавчої інспекції у Горохівсько­му районі від 17.05.10 №398 правопоруш­ника направлено до виконавчого коміте­ту Мирненської сільської ради для відбут­тя адміністративного покарання з 17.05.10. Про прибуття засудженого та початок відбування покарання з 17.05.10. Про при­буття засудженого та початок відбуван­ня покарання необхідно було повідомити інспекцію в трьохденний термін, яка відпо­відно до законодавства здійснює держав­ний контроль за відбуванням покарання.

    Крім того, рішенням Горохівського районного суду від 13.05.10. гр. Миколу Федоровича Романюка. жителя с. Мир­ного Горохівського району, визнано вин­ним у вчиненні адміністративного право­порушення,передбаченого ч.1 ст. 130 КУ­пАП та накладено стягнення у вигляді 40 годин громадських робіт.

    Відповідно до направлення кримінально-виконавчої інспекції у Горохівському районі від 31.05.10 №463 правопоруш­ника направлено до виконавчого коміте­ту Мирненської сільської ради для відбут­тя адміністративного покарання з 31.05.10. Про прибуття засудженого та початок відбування покарання необхідно було по­відомити інспекцію в триденний термін, яка відповідно до законодавства здійснює державний контроль за відбуванням пока­рання.

    Відповідно до п. 5 ст. 124 Конституції України, судові рішення ухвалюються су­дами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України. Згідно ч.3 ст.8 Основного Закону України норми Конституції України є нормами пря­мої діі.

    Конституційні засади обов'язковості судових рішень, які набрали законної сили, реалізовано також в Законі України "Про судоустрій в України" (ч.2 ст. 11) та у Ци­вільному процесуальному кодексі України (ст. 14), відповідно до яких судові рішен­ня, що набрали законної сили, обов'язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи служ­бових осіб та громадян і підлягають вико­нанню на всій території України.

    Відповідно до ч.2 ст. 19 Конституції України, ч. 2 ст. 7 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядуван­ня", органи державної впади та органи місцевого самоврядування. їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що пе­редбачені Конституцією та Законами Ук­раїни.

    Згідно п.3 ст.42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та по­садових обов'язків В.С. Шеремет повинен забезпечувати здійснення у межах нада­них законом повноважень органів вико­навчої влади на відповідній території до­держання Конституції та Законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади, організовувати в межах, визначених цим Законом, роботу відповідної ради та її ви­конавчого комітету,

    В порушення вищеперерахованих ви­мог Конституції та Законів України, вимог кримінально-виконавчої інспекції, Мирненський сільський голова В.С.Шеремет, достовірно знаючи про відсутність Анатолія Анатолійовича Остап'юка на громадсь­ких роботах з 17.05.10 по день перевірки - 07.06.10 умисно не повідомив кримінально-виконавчу інспекцію у Горохівському районі про ухилення порушника від відбут­тя покарання, не прийняв відповідного розпорядження про порядок проходження та відбуття громадських робіт, не склав графік та табель виходу останнього на роботу та не надав відповідних відомос­тей у інспекцію. Перевіркою встановлено, що правопорушник вданий час перебуває на роботі в м.Луцьку, будь-яких громадсь­ких робіт за місцем проживання не відбу­вав. Внаслідок вказаних протиправних дій сільського голови рішення суду не викона­но, а правопорушник уникає встановлено­го рішенням суду покарання.

    Крім того, в порушення вищеперерахованих вимог Конституції та Законів Ук­раїни, вимог кримінально-виконавчої інспекції, Мирненський сільський голова Б.С.Шеремет, достовірно знаючи про відсутність Миколи Федоровича Романю­ка на громадських роботах з 01.06.10 по день перевірки - 07.06.10, умисно не по­відомив кримінально-виконавчу інспекцію у Горохівському районі про ухилення по­рушника від відбуття покарання. Згідно з графіком відбування покарання, який зат­верджений сільським головою, М.Ф.Романюк повинен був відбувати покарання по 4 год. в день з 09.00 год. до 13.00 год. Перевіркою встановлено, що засуджений у вказані дні будь-яких громадських робіт не відбував, а працював за основним місцем роботи в якості тракториста ПОСП "Русь". Внаслідок вказаних протиправних дій сільського голови рішення суду не ви­конано, а правопорушник уникає встановленого рішенням суду покарання.

    Таким чином Б.С.Шеремет, будучи службовою особою органу місцевого самоврядування, перебуваючи на посаді Мирненського сільського голови, будучи попе­редженим про спеціальні обмеження, передбачені ст. 5 Закону України "Про бо­ротьбу з корупцією", порушуючи надані За­коном повноваження, умисно затримав та не надав інформацію про ухилення правопорушниками Д.А. Остап'юком та М.Ф.Романюком від відбуття покарання внаслідок чого порушники уникають вста­новленої рішенням суду відповідальності та не виконуються судові рішення, які на­брали законної сили, тобто В.С. Шере­мет порушив спеціальне обмеження, пе­редбачене п. «г» ч. 1 ст.5 Закону України "Про боротьбу з корупцією".

    За наслідками проведеної перевірки стосовно сільського голови складено про­токол про порушення вимог Закону Украї­ни "Про боротьбу з корупцією", який ске­рований для розгляду по суті до Горохівсь­кого районного суду. Постановою суду ос­таннього визнано винним у вчиненні корупційного діяння та притягнуто до адмін­істративної відповідальності у вигляді штрафу.

    Аналогічні корупційні правопорушен­ня в поточному році вчинені Мервинським сільським головою Ю.О.Томашуком, землевпорядником Мирненської сільської ради О.М. Ковтуном, секретарем Скобелківської сільської ради З.Й.Ясинською. Усі правопорушники притягнуті до адміністративної відповідальності.

    Мають місце факти вчинення і інших корупційних проявів.

    Так, секретар Пустомитівської сільської ради Емілія Володимирівна Костюк порушила спеціальне обмеження, передбачене п. "г" ч. 3 ст. 5 Закону Украї­ни "Про боротьбу з корупцією" при наступ­них обставинах.

    Згідно зі ст. 160 Кодексу про шлюб та сім'ю України, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад проводять реєст­рацію шлюбу.

    Відповідно до розпорядження сільського голови №39 від 26.12.07 відповідальною за вчинення нотаріальних дій є секретар сільської ради Е.В.Костюк.

    Відповідно до вимог ст.ст. 24, 28 Сімейного кодексу України держава забезпечує добровільність шлюбу. Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоло­віка. Як встановлено перевіркою, секре­тарем Пустомитівської сільської ради Е.В.Костюк в порушення вимог вказано­го законодавства, незаконно прийнято за­яву про реєстрацію шлюбу від О8.08.09 від Якова Федоровича Ковальчука та Кате­рини Петрівни Ковальчук при відсутності нареченого Я.Ф.Ковальчука від невідо­мої особи без належно оформленого доручення на вчинення таких дій.

    В подальшому, 09.09.09 при відсут­ності нареченого Я.Ф. Ковальчука секре­тарем сільської ради Е.В. Костюк неза­конно проведено реєстрацію шлюбу за ак­товим записом № 27-ЕГ № 049251.

    Таким чином, Е.В. Костюк, будучи службовою особою органу місцевого само­врядування, перебуваючи на посаді сек­ретаря Пустомитівської сільської ради, будучи попередженою про спеціальні об­меження, передбачені ст.5 Закону Украї­ни "Про боротьбу з корупцією", перевищу­ючи надані Законом повноваження, нада­ла незаконні переваги К.П. Ковальчук під час вчинення нотаріальним дій при реєст­рації шлюбу, тобто порушила спеціальне обмеження, передбачене п. «г» ч.3 ст. 5 За­кону України "Про боротьбу з корупцією".

    За наслідками судового розгляду ма­теріалів прокурорської перевірки остання визнана винною у вчиненні корупційного діяння та притягнута до адміністративної відповідальності.

    Л.Сасюк, помічник прокурора району

    Переглядів 674
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua