Версія для друку
Понеділок, 20 січня 2014 12:13

ЕКОНОМІКА ВОЛИНІ У СІЧНІ–ЛЮТОМУ 2012 РОКУ Повідомлення Головного управління статистики у Волинській області

ПРОМИСЛОВІСТЬ

Виробництво промислової продукції порівняно з січнем–лютим 2011р. скоротилось на 3,7%, у лютому 2012р. до січня зросло на 12,8%.

На зменшення індексу в цілому, вплинуло суттєве скорочення видобутку вугілля у добувній промисловості.

У переробній промисловості нарощення випуску спостерігалось майже в усіх видах діяльності за виключенням харчової, хімічної та нафтохімічної промисловості. Найбільший вплив мало збільшення обсягів виробництва у машинобудуванні, обробленні деревини та виробництві виробів з деревини, яким належить значна частка загальнообласних обсягів.

У машинобудуванні випуск продукції зріс майже в 1,3 раза. Значно більше, ніж у січні–лютому минулого року випущено автобусів та тролейбусів , електророзподільної апаратури , нарощено виробництво електроустаткування запалювання для двигунів, підшипників, зубчастих передач та елементів механічних передач.

В обробленні деревини та виробництві виробів з неї обсяги зросли на 14,2%. Збільшились обсяги у лісопильному та стругальному виробництві, виробництві деревостружкових плит, шпону.

У січні­–лютому підприємства області реалізували продукції на суму 1,6 млрд.грн., що в розрахунку на одного жителя становить 1566 грн .

Сільське господарство

Обсяг продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств у постійних цінах 2010р., за розрахунками, становив 391,6 млн.грн., що на 2,4% більше минулорічного. В аграрних підприємствах індекс сільськогосподарського виробництва дорівнював 107,1%, господарствах населення – 100,1%.

Всіма категоріями господарств у січні–лютому вироблено 21,3 тис.т м ' яса (на 1,9% більше минулорічного), 51,2 тис.т молока (на 3,0% більше) та 14,7 млн.шт яєць (на 1, 3 % менше).

Аграрні підприємства продали власно виробленої продукції на суму майже 228,0 млн.грн., що на 38,8 млн.грн., або на 20,5% більше, ніж торік. Від реалізації тваринницької продукції отримано 164,6 млн.грн. (на 19,2% більше, ніж в 2011р.), рослинницької продукції – 63,4 млн.грн. (в 1,2 раза більше). За рахунок росту обсягів реалізації сільськогосподарської продукції підприємства додатково отримали 28,0 млн.грн., підвищення цін – 10,8 млн.грн.

Середні ціни на аграрну продукцію, продану сільгосппідприємствами за різними каналами реалізації за лютий п.р. порівняно з лютим 2011р. зросли на 19,5%.

Будівництво

Підприємства виконали будівельних робіт на суму 29,3 млн.грн., що становить 89,7% минулорічних обсягів.

Більше 83% загального обсягу будівництва виконали підприємства м. Луцька та Луцького району.

Найбільші обсяги робіт виконали публічне акціонерне товариство «Луцьксантехмонтаж №536», товариства з обмеженою відповідальністю «Монтажне підприємство «Електросервіс», «Житлобуд–2», «Шинака – Україна», «Міліуса», «Волинська електротехнічна компанія», Мостобудівельний загін № 60 публічного акціонерного товариства «Мостобуд», виробничо-комерційна фірма «Віта–Авто».

Транспорт і зв'язок

Підприємствами автотранспорту (з урахуванням перевезень фізичними особами–підприємцями) перевезено 457,4 тис.т вантажів, що на 8,3% менше, ніж за січень–лютий 2011р.

Всіма категоріями перевізників (крім залізниці) перевезено 19,2 млн. пасажирів, що дещо більше, ніж рік тому.

Пасажири надавали перевагу автомобільному транспорту, який виконав 81% перевезень (15,6 млн. пасажирів). Міським електричним транспортом скористалося 3,6 млн. пасажирів (19% загальних пасажирських перевезень), понад дві третини з них використали право на безкоштовний проїзд.

Підприємства зв'язку у січні 2012р. надали послуг за основним видом діяльності на 46,2 млн.грн., з них 12,4 млн.грн. – населенню. Найбільші доходи отримані від мобільного (60% загального обсягу) та міського телефонного (11%) зв'язку.

Зовнішня торгівля товарами

За даними Держмитслужби України, господарюючі суб'єкти області у січні 2012р. експортували товарів на 51,0 млн.дол.США , імпортували – на 68,0   млн.дол.США, що відповідно в 1,3 і 1,7 раза більше, ніж у січні 2011р. Від'ємне сальдо становило 17,0 млн.дол.США проти позитивного – 1,4 млн.дол.США у січні поперднього року.

Зовнішньоторговельні операції здійснювались з партнерами 60 країн світу. Основними ринками збуту і купівлі товарів є країни Європейського Союзу, на які припадає 68,6% загального обсягу експорту та 87,9% – імпорту. Частка країн СНД в експорті становить 29,7%, в імпорті – 5,5%.

Підприємства області відправляли переважно електричне обладнання, механічні пристрої, деревину та вироби з неї, меблі, молочну та м'ясну продукцію, текстильний одяг, чорні метали, вироби з полімерних матеріалів та пластмаси. Одержували переважно транспортні засоби та комплектуючі частини до них, електричне обладнання, полімерні матеріали, пластмаси, м'ясо і субпродукти, вироби з деревини, чорні метали, механічні пристрої, папір та картон.

Найбільші обсяги як експорту, так і імпорту товарів здійснювали підприємства обласного центру, Луцького району та міст обласного значення.

Роздрібна торгівля та ресторанне господарство

Оборот роздрібної торгівлі (включаючи роздрібний товарооборот підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках та фізичними особами–підприємцями) у січні–лютому становив майже 2,0 млрд.грн., що у порівнянних цінах на 16,7% більше обсягу відповідного періоду минулого року.

Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб – підприємців) збільшився проти минулорічного на 4,4% і дорівнював 69,1 млн.грн.

Через мережу автозаправних станцій, яка налічує 160 одиниць, продано населенню світлих нафтопродуктів, скрапленого та стисненого газу для автомобілів на 205,1 млн .грн.

ЦІНИ І ТАРИФИ

За даними Державної служби статистики України, індекс споживчих цін в країні у лютому становив 100,2%, з початку року – 100,4%, на Волині – відповідно 99,9% та 99,8%.

На споживчому ринку області у лютому ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизились на 0,4%. Найбільше подешевшали цукор, сало, рис, свинина (на 5,5–2,1%). В меншій мірі знизились ціни на масло, гречані крупи, молоко, рибу та продукти з риби, борошно пшеничне, яловичину, макаронні вироби, соняшникову олію, овочі. Разом з тим подорожчали фрукти, кисломолочна продукція, сметана, птиця, безалкогольні напої, кондитерські вироби з цукру (на 5,3–0,3%).

Алкогольні напої і тютюнові вироби подорожчали в середньому на 0,1%.

Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію газ та інші види палива підвищились в цілому на 0,7% за рахунок підвищення тарифів за каналізацію (на 3,1%) та холодну воду (на 1,9%).

У сфері охорони здоров'я дещо зросли ціни на фармацевтичну продукцію та послуги санаторно-курортних установ.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 0,1% зумовлено подорожчанням автомобілів, проїзду в таксі. Водночас відбулось незначне зниження цін на паливо та мастила.

Підвищення цін у сфері освіти на 0,8% відбулось насамперед за рахунок зростання плати за послуги закладів дошкільної та початкової освіти на 3,5%.

Із непродовольчих товарів підвищились ціни на невеликі електричні побутові прилади, газети та періодичні видання, ювелірні вироби, годинники. Водночас знизились ціни на фотоапарати, пральні, сушильні та посудомийні машини, вироби зі скла та кришталю, столовий посуд.

РИНОК ПРАЦІ

На 1 березня п.р. в державній службі зайнятості перебувало на обліку 13,6 тис. волинян, що потребують допомоги у працевлаштуванні. Впродовж лютого за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 1487 осіб, серед них половина – жінки, ш естеро з десяти – молодь до 35 років, 11% – особи, які потребують особливого соціального захисту. Рівень працевлаштування незайнятих громадян у січні– лютому п.р. становив 15,6% проти 15,4% роком раніше. Вищим цей показник був у м.Луцьку та Ківерцівському районі (21,4 – 25,9%), значно нижчим – в Локачинському, Іваничівському, Старовижівському та Турійському районах (5,8 – 7,1%).

На кінець лютого пропозиція робочої сили в 16 разів перевищувала потребу в ній, а в статусі безробітних на 1 березня п.р. перебувало 13,1 тис. громадян проти 11,9 тис. на 1 лютого, з них 8,2 тис. міських жителів, решта – мешканці села. Кожні семеро з десяти отримували допомогу по безробіттю з фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Її виплачено на суму майже 7,1 млн. грн., або по 791 грн. кожному, це становить 73,7% законодавчо встановленого прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1073 грн.).

ДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ

За перший місяць року кількість жителів області збільшилась на 62 особи і на 1 лютого становила 1038,7 тис. осіб. Чинниками збільшення чисельності населення були міграційний (43 особи) та природний (19 осіб) прирости.

У січні народилося 1233 дитини, що на 1,4% менше, ніж рік тому. На кожну тисячу жителів області припадало в середньому по 14 новонароджених.

В області померло 1214 осіб, що на 9,6% менше, ніж у січні торік. Загальний коефіцієнт смертності зменшився з 15,3 до 13,8 померлих на 1000 жителів.

КРИМІНОГЕННА СИТУАЦІЯ

Згідно з повідомленням органів внутрішніх справ за два місяці в області зареєстровано 1181 злочин проти 1179 торік. Ріст злочинності зафіксований у 1 0 районах області, а найбільший – у Любомльськ ому, Ковельському, Горохів ському та Володимир-Волинському районах.

Із загально ї кількості зафіксованих кримінальних проявів 41,2 % – тяжкі та особливо тяжкі.

Від скоєних злочинів потерпіло 783 особи (на 3,8% більше, ніж у січні–лютому 2011р.), в їх числі 265 жінок, 40 осіб у віці до 18 років та 98 пенсіонерів. Найбільша кількість потерпілих – від крадіжок (436 осіб або 55,7%). Пограбовано 33 особи, серед них 36,4% становлять жінки. Внаслідок злочинних діянь загинуло 19 осіб.

Переглядів 2782