Версія для друку
Середа, 29 січня 2014 10:40

Пенсії за особливі заслуги перед Україною Верховна рада України 04.04.2013 р. ухвалила Закон „Про внесення зміни до ст. 1 Закону України „Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” щодо призначення пенсії батькам, які виховали п’ятеро і більше дітей”, який набрав чинності з 01.01.2014 р.

Отже, з 1 січня 2014 р. згідно з п. 8 ст.1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (далі – Закон) пенсії за особливі за­слуги перед Україною призначають­ся матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шес­тирічного віку. Якщо в разі смерті ма­тері або позбавлення и батьківських прав виховував дітей до такого віку батько, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, всиновлені в установленому порядку.

Слід нагадати, що згідно із Зако­ном пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються громадя­нам України, що мають значні заслу­ги у сфері державної, громадської або господарської діяльності, досяг­нення в галузі науки, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту, тощо.

Категорії громадян, які мають пра­во на встановлення пенсії за особли­ві заслуги перед Україною, визначені ст. 1 Закону.

Пенсія за особливі заслуги вста­новлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, у розмірах прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, незалежно від розміру пенсій. Розмір надбавки визначається відповідними комісіями залежно від заслуг особи.

Якщо особа одночасно має право на надбавки, зазначені в кількох пунктах ст. 1 Закону, призначається та надбавка, яка є більшою, в максимальному розмірі.

У разі збільшення розміру про­житкового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, органи, що виплачують пенсії  провадять перерахунок надбавки виходячи із цього прожиткового мінімуму, з урахуванням установлено­го відповідними комісіями відсотка надбавки.

Перерахунок провадиться з дати, з якої встановлено новий розмір про­житкового мінімуму.

З 1 грудня 2013 р. у зв'язку зі збіль­шенням розміру прожиткового міні­муму для осіб, які втратили праце­здатність, було проведено перераху­нок пенсій за особливі заслуги перед Україною виходячи з прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб – 949 грн.

Переглядів 1549