Версія для друку
П'ятниця, 10 березня 2017 10:12

Луцьк – розумна столиця України

За словами генерального директора ПАТ «Волиньобленерго» Володимира Купчака, пілотний проект впровадження технології SMART систем з лічильниками електроенергії із функцією автоматичного дистанційного зчитування показників пропонується реалізувати в діючих розподільчих мережах на ступенях напруги 10-0,4 кВ у Луцькому енерговузлі – (місто Луцьк та Луцький район Волинської області).

Розумні системи – забезпечення користувачів енергетичної системи безпекою, надійністю та ефективністю на основі багаторівневої, захищеної та надійної платформи. Як приклад впровадження системи «Розумна держава» використовують досвід Польщі, а саме – міста Вроцлав, де мешкає 630 тис. чоловік та нараховується 300 тис. точок обліку. Основи SMART CITY WROCŁAW – екологія, транспорт, інфраструктура, економія та освіта.

Основні завдання впровадження AMR-систем: обмеження втручань в електросистему та зменшення випадків шахрайства, зменшення пікових навантажень під час надзвичайних ситуацій, підвищення якості електропостачання, впровадження нових послуг споживачам тощо.

Вимоги до лічильників та системи збору і передачі даних: забезпечення надійності та безпеки збирання, пересилання та збереження даних; можливість подальшого оновлення функціоналу лічильників та концентраторів; надійність в агресивному зовнішньому середовищі; можливість виявлення втручань в електричну мережу; дистанційне вимірювання якості електричної енергії; наявність національної сертифікації.

– Як наслідок споживач отримує багатотарифний облік енергії (ніч/день), рахунки за виміряну, а не розраховану енергію, управління електроприладами через «Особистий Кабінет», підвищення надійності електропостачання, контроль споживачем рахунків енергопостачальника та інше. Перспектива на майбутнє – управління послугою в кожній квартирі! А відтак, – комплексне управління енергоресурсами, – наголосив Володимир Романович.

– Нам потрібно самим стати «розумними громадянами» в даному сенсі, а для цього потрібна широка інформативна робота серед населення. Пропоную розглянути можливість реалізації проекту «Зеленого офісу» на прикладі будівлі адміністрації, куди входить і енергетичний компонент, – зазначив Сергій Дмитрович.

До слова, на Волині вже є досвід впровадження AMR-систем. А саме:  у 2007 році в с. Зміїнець, Луцького району встановлено лічильники 99 споживачам, у 2016 році в с. Ржищів, Горохівського району – 171 споживачу та  розпочато роботи в с. Кранилівка, Почапи, Ростань Цміли – це ще 611 споживачів, а у 2017 році заплановано в рамках інвестпрограми встановлення лічильників 4093 споживачам.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Переглядів 2918