Версія для друку
Понеділок, 24 квітня 2017 19:10

На Волині видано уже 12 тисяч рецептів у рамках програми «Доступні ліки»

– На Волині є майже 14 мільйонів гривень для відшкодування вартості медикаментів при серцево-судинних захворюваннях, цукровому діабеті ІІ типу і бронхіальній астмі. Це більше 150-ти торгівельних назв. Практично людина має змогу отримати препарат або безкоштовно, або, якщо вона хоче брендовий препарат, дорожчий чи імпортний, вона може, отримавши компенсацію по першому мінімальному препарату, доплатити свої кошти і взяти препарат іншого виробника. І це не є якісь копійчані доплати, це дуже серйозні дотації, – відзначив Ігор Ващенюк.

Як зазначив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, в області із мільйону населення 600 тисяч громадян потребує підтримки в лікуванні цих хвороб. Саме тому державою запущена відповідна програма компенсації витрат на купівлю ліків цією категорією населення. Також, у випадку нестачі коштів, уряд зарезервував ще 500 мільйонів гривень для додаткової субвенції регіонам, аби програма активно працювала.

За словами Ігоря Степановича, за два тижні реалізації програми виписано більше 12-ти тисяч рецептів, з яких уже відшкодовано 7 тисяч на суму 250 тисяч гривень. Таким чином, місячне відшкодування начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації спрогнозував у 500 тис. грн. Разом із цим зазначив, що тут є невеликі недопрацювання у плані інформаційно-роз’яснювальної роботи та нещодавного старту проекту, адже сума  відшкодування вартості цих ліків на один місяць становить близько півтора мільйона гривень.

Окрім цього, Ігор Ващенюк відзначив, що доступність повинна бути не тільки фінансова, але й територіальна. Зокрема, Володимир-Волинський і Турійський райони мають всього по одній аптеці, які беруть участь у цьому проекті. Камінь-Каширський, Локачинський, Рожищенський і Старовижівський мають по дві аптеки, але тільки у районному центрі.

– Уряд поступив досить лояльно з фармбізнесом, тому що для фармацевтів цей проект є добровільним. Але я вважаю, що якщо є на певних територіях аптеки, зокрема у наших лікувальних закладах, то це режим повного сприяння. Якщо дистрибютор має аптеку у лікувальному закладі, має в райцентрі, то він зобов’язаний йти на зустріч населенню, тому що це не просто торгівля і фармацевтичний бізнес, це все-таки послуга, яка надзвичайно важлива для населення. Тому ми будемо на центральному рівні проводити з ними переговори, і я прошу представників районної влади провести відповідну роботу на місцях, – наголосив Ігор Степанович.

Своєю чергою, Володимир Гунчик відзначив, що для цього підготують окреме доручення до органів місцевого самоврядування з проханням сприяння включення цих аптек до урядової програми.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Переглядів 2599