Версія для друку
Понеділок, 14 серпня 2017 08:05

Реформована державна служба: цифри і показники

Мало про це говориться, але новий Закон містить цікаву норму яка до речі реалізована в Україні вперше. Мова йде про запровадження публічних звітів керівників органів влади. Такі звіти на початок цього року відбулися практично в усіх міністерствах, центральних органах виконавчої влади та місцевих державних адміністраціях.

 Відповідно до порядку Кабінету Міністрів України керівники державних органів звітують не лише перед державними службовцями і власними колегами, а й за участю громадськості, ЗМІ публічно доповідають про підсумки своєї діяльності. Такі звіти є показниками, які напряму впливають і на щорічну оцінку і на критерії преміювання.

Сформовано також ефективну систему захисту прав та інтересів державних службовців. По суті це двоступенева система апеляції і досудового оскарження, яка довела реальну можливість отримати ними захист своїх інтересів. Питання можливості  оскарження державними службовцями порушення їх прав не дуже публічне, але досить демонстративне.  Такого раніше в принципі не існувало. 

Оптимізовано систему професійного навчання державних службовців. У процесі знаходиться наступний крок створення ефективних та дієвих служб управління персоналом,  до його завершення ще далеко.

Варто зазначити, що з минулого року у НАДС ведеться облік кількісного складу державних службовців. Ми відійшли від старої системи обліку. Держстат показував  середньооблікову чисельність державних службовців. Сьогоднішні механізм і форма звітності дозволяє раз на квартал отримувати данні про кількісний склад державних службовців у розрізі центральних та місцевих державних органів  в України. Це є першою складовою інформаційної системи управління людськими ресурсами (HRMIS), створення якої вже розпочато.

Отже,  станом на березень 2017 року  кількість посад державної служби в Україні становить 233648, по категоріях: А – 800, Б – 62631,  В – 170 217 тисяч.

Реально працюючих державних службовців 196 392 осіб, по категоріях: А – 579, Б – 54 839,  В – 140 974 тисяч.

  Таким чином кількість вакансій становить 34 367.  Пригадуємо і ту важливу норму Закону, в разі якщо протягом року вакансія не заповнюється то є підстави для прийняття рішення щодо її скорочення.

Сьогодні можна говорити не лише про реальне збільшення заробітної плати державних службовців, але і про підвищення рівня якості надання послуг державними службовцями.

Зауважимо, що наразі здійснено всі підготовчі заходи для прийняття Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Під час засідання 24 травня 2017 року Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування  ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами повторного розгляду прийняти доопрацьований Закон в цілому.

У новій редакції Закону відображено європейський та найкращий вітчизняний досвід місцевого самоврядування та публічної служби. Його впровадження підсилить правову, організаційну та фінансову спроможність місцевого самоврядування.

За матеріалами Національного агентства України з питань державної служби

Переглядів 2257