Версія для друку
Вівторок, 28 листопада 2017 11:11

25 листопада в Україні розпочалась акція "16 днів проти насильства"

Найвищою цінністю будь – якої держави, у тому числі й України, є людина, її життя і здоров’я, честь, і гідність, недоторканність та безпека. Реалізація  соціальної політики України вимагає чіткої, цілеспрямованої та злагодженої роботи задля соціального забезпечення та підтримки осіб, що опинилися у важких життєвих обставинах.

З 25 листопада по 10 грудня в Україні, та у Володимир-Волинському  районі зокрема, проходить акція «16 днів проти насильства», яка, до речі, була ініційована першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства ще у 1991 році.

Дати початку та завершення акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період акції охоплює такі важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

    З метою привернення уваги жителів району до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми розпорядженням голови райдержадміністрації від 17.11.2017 №440 затверджено план заходів проведення в районі акції “16 днів проти насильства”. До роботи у цьому напрямку залучено відділ освіти, молоді та спорту  райдержадміністрації, районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та  службу у справах дітей райдержадміністрації,.

Адже, питання щодо попередження насильства в сім'ї та надання допомоги постраждалим від насильства, в першу чергу жінкам і дітям, є одним з основних пріоритетів діяльності органів державної влади та громадськості. Важливим напрямом державної політики в цьому питанні є просвіта широкої громадськості та формування у громадян стійкого неприйняття насильства в будь-якій формі.

За даними НАН України, 68 відсотків українок страждають від насильства в сім'ї, 20% з них зазнають тиранії постійно, і лише 2% із них звертаються до суду.

 Наслідки насильства в сім'ї - це стреси і велика кількість психологічних проблем, в тому числі психічні розлади, психосоматичні захворювання, аж до наркоманії і суїциду, зруйновані сім'ї і покалічені долі. І дуже часто такі злочини залишаються безкарними.

Основні завдання акції “16 днів проти насильства”:

- привернути увагу громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї;

- активізувати  партнерський рух громадських організацій та державних органів щодо попередження насильства та захисту прав жінок в Україні;

- сприяти утвердженню ненасильницької ідеології в територіальних громадах та в українському суспільстві в цілому.

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації

Переглядів 5115