Версія для друку
Понеділок, 05 лютого 2018 15:11

Національний план управління відходами: на Волині триває робота над пропозиціями

За даними експертів за рік в Україні продукують близько 360 млн тон відходів, з яких твердих побутових – лише 12 млн тон або 3 %. Тож актуальним залишається питання їх переробки та зберігання. Так, днями відбулася засідання робочої групи з розробки Національного плану управління відходами. Результати зустрічі обговорили сьогодні, 5 лютого 2018 року, під час оперативної наради у голови облдержадміністрації Володимира Гунчика.

Зокрема, за словами заступника голови обласної державної адміністрації Сергія Кошарука, який і представляв Волинську область, 30 січня 2018 року відбулося перше засідання робочої групи, де обговорили основні принципи та підходи до роботи. Слід зазначити, що визначені досить стислі терміни для підготовки Національного плану управління відходами. Адже вже у травні відповідний план мають передати на схвалення до Кабінету Міністрів, але перед цим – обговорити на місцях, опрацювати конкретні пропозиції у Міністерстві екології та природних ресурсів України, а також узагальнити інформацію. Тобто досить клопітка та довготривала робота. Саме тому величезну підтримку надають різноманітні консультаційні групи, в першу чергу Європейський банк реконструкції та розвитку.

До речі, Національна стратегія поводження з відходами до 2030 року передбачає три блоки заходів: законодавство, національний план, а також створення механізму управління – спеціального центрального органу виконавчої влади, який керуватиме відповідним процесом.

– План управління відходами самостійно або у поєднанні повинні географічно покривати усю територію країни. Тому роль обласних державних адміністрацій надважлива, адже вони є тим місточком, які зв’язують плани з локальних рівнів – об’єднаних територіальних громад, районів і міст – виводять їх на регіональний та загальнодержавний рівень, –  повідомив Сергій Дмитрович

Між іншим, плани управління відходами повинні обов’язково містити: аналіз поточної ситуації; заходи, які слід вживати для покращення безпечної для довкілля підготовки для повторного використання переробки, утилізації та видалення відходів; оцінка того, як план підтримує запровадження цілей та положень директиви ЄС; оцінку джерел, виду та кількості утворення відходів; прогнозну оцінку обсягів утворення відходів; аналіз існуючих схем збирання відходів та наявних потужностей з переробки, утилізації та виділення для окремих пріоритетних потоків відходів; оцінка потреби в нових схемах збирання, закритті існуючих потужностей; створення додаткової інфраструктури поводження з відходами тощо.

– Для нас це питання дуже важливе, бо три мільйони тон відходів на території Волинської області говорять самі про себе. Нажаль, різними категоріями відходів ми займаємося тоді, коли вже рак свисне. А до того вважаємо, що земля наша велика, тому все зможе прийняти. Вважаю, що для області дуже важливо розглядати відповідну програму як основу для бізнес-плану державно-приватного партнерства. Допоки ця програма не стане великим бізнес проектом, вона залишатиметься лише на папері. Натомість, ті кроки, які робимо в рамках обласної екологічної програми, ще раз повинні підтверджувати: це величезний прибутковий економічно-вигідний проект. Тільки так можна реалізувати програму, – зауважив Володимир Петрович.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Переглядів 4187