Версія для друку
Вівторок, 29 травня 2018 10:07

Обережно, торгівля людьми!

Торгівля людьми одне з найганебніших явищ сьогодення. Торкнулася ця проблема і України. Наша країна є не лише експортером «живого товару», вона є ще й транзитною країною для перенаправлення жертв торгівлі людьми в інші країни та постачальником трудових мігрантів до країн Західного світу та Російської Федерації, Словенії, Іспанії, Об’єднаних Арабських Еміратів, Турції та Німеччини. Серед жертв торгівлі людьми є велика частина трудових мігрантів.

Бажаючи виїхати на заробітки за кордон можна дізнатися про фірми, які мають право надавати посередницьку діяльність у працевлаштуванні за кордоном. Інформацію про суб’єкти підприємницької діяльності, які мають ліцензію на посередницьку діяльність у працевлаштуванні за кордоном можна отримати на сайті Міністерства праці та соціальної політики України (http://www.mlsp.gov.ua/control/) у розділі «Діяльність» далі «Працевлаштування за кордоном».

За офіційною статистикою МВС України, торік правоохоронці припинили діяльність 18 організованих злочинних угруповань, які займалися торгівлею людьми. Боротьба з цим явищем передбачає документування всього ланцюга: вербувальник – жертва – злочинна організація, яка експлуатує жертву, з яких виявлено 322 випадки продажу людей. Таку офіційну статистику наводить Міністерство внутрішніх справ України. А за останні 18 років жертвами торгівлі людьми стали 100 тисяч українців. Причому йдеться не лише про жінок, з яких роблять повій, а й про чоловіків, котрих використовують для трудової експлуатації.

Фірма, яка займається працевлаштуванням громадян України за кордоном повинна мати ліцензію на посередницьку діяльність у працевлаштуванні за кордоном видану Міністерством праці і соціальної політики України. Поцікавтесь, чи має фірма таку ліцензію. Більшість фірм мають лише ліцензію тільки на консультування з питань працевлаштування, хоча пропонують працевлаштування за кордоном.

Консультант "гарячої лінії" дає інформацію з правил виїзду українських громадян за кордон та можливі наслідки нелегального працевлаштування за кордоном, адреси та номера телефонів посольств та консульств іноземних держав в Україні, посольств та консульств України за кордоном, неурядових та міжнародних організацій, які надають підтримку мігрантам.

    ПАМ’ЯТАЙТЕ:

Робочу візу можна відкрити тільки особисто. Пропозиція посередника відкрити робочу візу для вас є шахрайством!

Потрібно надати правдиву та вичерпну інформацію посольству – це спосіб захистити себе від експлуатації після прибуття до країни призначення. Посольства перевіряють надану вами інформацію, зокрема про компанію, яка запропонувала вам роботу.

Пам’ятайте, що нелегальне працевлаштування залишає вас беззахисними перед зловживаннями з боку роботодавців і примушує постійно побоюватись, що вас заарештує поліція.

Ще до виїзду зробіть ксерокопії вашого паспорта, візи, страхового полісу та всіх інших документів, пов’язаних із поїздкою. Тримайте їх у безпечному місці окремо від оригіналів. Крім того, залишіть копії своїм рідним та/або друзям в Україні. У випадку втрати оригіналів, копії документів значно спростять процес їхнього відновлення. Також залишіть своїм рідним/друзям детальну інформацію про місце вашого перебування за кордоном та інформацію про вашого роботодавця.

Заздалегідь зберіть контактну інформацію посольства України в країні, до якої збираєтесь, інших урядових та неурядових організацій, до яких Ви зможете звернутись по допомогу в скрутній ситуації.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 4301