Версія для друку
Вівторок, 22 січня 2019 09:59

Звернення голови облдержадміністрації Олександра Савченка з нагоди Дня Соборності України

Шановні волиняни! 22 січня – славетна дата для усіх українців. Саме в цей день у 1918-му році, проголосивши IV Універсал Центральної Ради, Україна постала на політичній мапі світу як самостійна держава. Мобілізувавши національні сили, наш народ уперше в ХХ сторіччі створив незалежну національну державу. Це стало можливим завдяки Українській революції 1917-1921 років.

22 січня 1919 року, рівно через рік після проголошення IV Універсалу, було реалізовано споконвічну мрію про об’єднання розрізнених частин України в одну державу – підписано Акт Злуки УНР та ЗУНР. Цій даті судилося навічно закарбуватися в історії України та стати національним святом – Днем Соборності. Прийняття Акту Злуки стало величною маніфестацією єднання східних та західних українських земель, виявом політичної консолідації національної еліти, днем народження єдиної незалежної соборної держави.

Незважаючи на всі історичні перипетії, що чекали наш народ в буремному ХХ столітті, ідеї, закладені в Акті Злуки, все ж таки втілилися в життя. У розмаї жовто-синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України. А державну незалежність країни нарешті відновили 24 серпня 1991 року. І тепер ми живемо у незалежній, соборній та європейській державі!

Принципи соборності і територіальної єдності держави сьогодні як ніколи актуальні, адже Україну, як і століття тому, прагнуть роздерти на шматки і знищити її державність. Саме тому сотні тисяч військовослужбовців, добровольців, медиків, волонтерів, капеланів піднялися на захист територіальної цілісності України, засвідчивши єдність, патріотизм та незнищенний національний дух.

Сьогодні, 22 січня, слід віддати шану пам’яті загиблим Героям та схилити голови перед їхньою жертовністю. Також варто ще раз нагадати собі і світові, що Крим – це Україна. А на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей неодмінно буде встановлено українську владу. І возз’єднання земель під мирним українським небом однозначно відбудеться.

Тож нехай звитяга та героїзм незламних борців за волю України гуртують нас задля перемоги та об’єднають у спільному прагненні здобуття найвищої мети – Незалежності, Волі та Свободи, розквіту і слави Української Самостійної Соборної Держави!

Шановні краяни! Бажаю, щоб всі ми вистояли та набули свою Незалежну і Соборну Державу. Незалежну не тільки на папері, але насамперед у реальності. Щоб вороги не зазіхали на наші кордони, щоб весь світ знав та поважав українців за їхню волю, чесність та справедливість, за професійність та працьовитість, за силу та незламність!

Нехай кожен громадянин зустріне урочисте свято Соборності з відкритим серцем, з вірою в щасливе майбутнє держави та гідне життя.

Слава Україні! Героям Слава!

З повагою голова обласної державної адміністрації Олександр Савченко

Переглядів 4096