Версія для друку
Понеділок, 18 березня 2019 16:30

ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» інформує: біологічний метод захисту рослин

Біологічний метод захисту рослин є важливою складовою інтегрованої системи захисту рослин від шкідливих організмів. На відміну від пестицидів хімічного походження біопрепарати не зумовлюють негативних якісних і кількісних змін у агроценозах. Діючим інгредієнтом сучасних біопрепаратів являються компоненти природних біоценозів, що говорить про їх безпеку для навколишнього середовища, людей, тварин, птахів, риб і корисної ентомофауни.

Зараз відділ біологічного методу рослин  ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» виготовляє і рекомендує до застосування наступні ефективні біопрепарати: Бактероденцид вологий зерновий, Планриз БТ,  Триходермін БТ та Ековітал.

Бактеродонцид- ефективний екологічно безпечний біологічний препарат для знищення мишовидних гризунів Виробництво Бактероденциду базується на використанні бактерій Ісаченко, що викликає у мишовидних гризунів черевний мишачий тиф. При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 4-15 днів. Знаходячись у тісному контакті одна з одною миші швидко розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин – це підвищує ефективність застосування препарату. Такі бактерії не шкідливі для людей, тварин, корисних комах; не викликають алергічних реакції, не накопичуються в ґрунті, водоймах та у зібраному урожаї сільськогосподарських культур. На сільськогосподарських угіддях Бактероденцид використовують в кількості 2-3 г на нору або 1-2,5 кг/га. Бактероденцид можна застосовувати в складських, тваринницьких приміщеннях, сховищах, парниках, скиртах, на полях, пасовищах, тобто де використання інших хімічних приманок небезпечно для людей, свійських тварин, птиці та довкілля.

Біофунгіцид Планриз БТ створений на основі бактерії Pseudomonas fluorenscens, живі клітини якої включаються в метаболізм рослин, підвищують їх стійкість до збудників хвороб і несприятливих умов навколишнього середовища. Фунгіцидні властивості Планризу БТ поєднуються із рістстимулюючою активністю, яка викликає прискорений ріст кореневої системи, підвищує схожість насіння і енергію проростання, прискорює процес нейтралізації гербіцидів та їх наступний розпад на неактивні складові.«Планриз БТ» захищає рослини від хвороб, що передаються через насіння, грунт та аерогенно в процесі росту рослини.   Застосовується для обробки насіння зернових культур (пшениця, ячмінь, овес, кукурудза) перед посівом з розрахунку  1-2 л препарату на 1т насіння, та в період вегетації рослин з розрахунку 1-3л на 1 га посіву. Окрім цього препарат застосовують при вирощуванні овочевих культур (буряк столовий, морква, капуста, огірки), а також для обробки суниці, яблуні,  винограду як засіб  для стимуляції імунної системи та зниження захворюваності рослин.    

   Триходермін БТ - препарат на основі грибів роду Триходерма. Біофунгіцид пригнічує розвиток багатьох видів фітопатогенних мікроорганізмів, в тому числі бактеріальних, шляхом впливу на них прямим паразитуванням, конкуренцією за субстрат, виділенням ферментів, антибіотиків та інших біологічно активних речовин, які гальмують репродуктивну здатність патогенів. «Триходермін» застосовують проти кореневої, білої та сірої гнилі, аскохітозу, парші, оїдіуму, мільдью, бактеріозу. Препарат має антимікробні і ріст стимулюючі властивості.      Сфера застосування: для передпосівної обробки насіння зернових в бакових сумішах з «Планризом БТ» (Планриз БТ 1л/т + Триходермін БТ 2л/т насіння зернових культур), зернобобових, овочевих культур, бульб картоплі.  Також препарат застосовується для оприскування у період вегетації зернових і зернобобових культур в бакових сумішах з «Планризом БТ», овочевих, плодових культур, винограду, суниці

Планриз БТ та Триходермін БТ відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» застосовуються для передпосівної обробки насіння зернових та зернобобових культур (по 1 л/т). Для закріплення біологічного фунгіцидного ефекту рекомендується обробляти посіви по вегетуючих рослинах у бакових сумішах Планриз БТ (1 л/га) +Триходермін (2 л/га).

Ековітал- біопрепарат для інокуляції сої

Біопрепарат з фітостимулюючою та протекторною дією, біоагенти якого здатні фіксувати азот атмосфери у симбіозі з рослинами сої та мобілізувати нерозчинні фосфати грунту. Препарат також є регулятором росту і розвитку рослин з антистресовою адаптогенною дією. До складу препарату входять живі культури азотфіксувальних бульбочкових бактерій Bradyrhizobium japonicum ІМВ В-7168, а також біологічно активні продукти їх метаболізму – полісахариди, амінокислоти, ферменти, вітаміни групи В, фітогормони, антибіотичні сполуки.

Ековітал має післядію, яка проявляється у покращенні структурованості та екологічного стану ґрунтів за рахунок збагачення їх азотом, фосфором та іншими біогенними елементами, розвитку корисної грунтової мікрофлори. Препарат сприяє стабілізації агроекосистем і підвищенню родючості грунтів. Ековітал відповідає санітарно-гігієнічним нормам, не викликає забруднення навколишнього середовища.

Передпосівну обробку насіння бобових культур Ековіталом здійснюють напередодні або у день посіву. Насіння обприскують, перемішують і злегка підсушують на повітрі, уникаючи прямої дії сонячного проміння.

Гектарна порція препарату становить 100-200 мл. Для обробки відповідної партії насіння вказану дозу препарату розводять водою кімнатної температури до загального об’єму 1,5-2,0 л. Насіння обробляють перемішуванням вручну або у машинах для протруювання, очищених від отрутохімікатів.

При виконанні правил застосування бактеріального добрива і технології вирощування бобових культур Ековітал сприяє збільшенню урожаю зерна на 10-20 % при одночасному підвищенні білку у зерні. Препарат забезпечує отримання екологічно чистої продукції зі зменшеною собівартістю та може бути одним з елементів органічного землеробства.

За консультацією щодо застосування та подання заявки на виготовлення, придбання препаратів, звертайтесь в обласну фітосанітарну лабораторію: с.Зміїнець, Луцького району, вул. Ліскова,1 телефон  (0332) 77-24-01, 72-71-47, 72-22-52, 72-81-27, або до фахівців фітосанітарної служби у районі т. 0985757454

Сайт ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» http://www.fitolab.volyn.ua

    Провідний фахівець  ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія»   Світлана  Жук

Переглядів 4068