Версія для друку
Четвер, 21 березня 2019 15:47

2500 грн за кожне вирощене теля – державна дотація для селян

На підтримку аграрного сектору у 2019 році з державного бюджету передбачено 5,9 млрд грн. Усі агровиробники, незалежно від форми власності, мають можливість скористатися програмами державної підтримки.

Особливу увагу приділено невеликим сільгоспвиробникам, як от фермери, сімейні фермерські господарства. Із 20 задекларованих напрямів фінансової підтримки – 18 для фермерських господарств, які мають дохід до 20 млн грн.

 Чільне місце посідає спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, яка орієнтована на підтримку господарств фізичних осіб.

     Задля ефективного виконання даного напрямку держпідтримки в області та максимального залучення коштів, 20 березня за організації департаменту агропромислового розвитку провели відео селекторну нараду із представниками структурних підрозділів райдержадміністрацій з питань агропромислового розвитку та сільськими головами.

     Директор департаменту АПР Юрій Горбенко вкотре наголосив на важливості ефективного впровадження державних програм підтримки агровиробників в області та доведення державних коштів до кожного аграрія. «Програми підтримки дають підстави для динамічного розвитку сільського господарства», - акцентував він.

     Детальніше про дотацію за вирощування телят розповів заступник директора департаменту Юрій Юрченко.

     Дотація надається згідно Постанови КМУ від 07.02.2018 №107 (із змінами від 30.01.2019 №110). В 2019 році на цей напрям передбачено 700 млн. грн з державного бюджету. Дотація надається на безповоротній основі фізичним особам за утримання молодняка ВРХ до 13-місячного віку, який народився у господарствах фізичних осіб, а також набутий шляхом переміщення від інших власників.

     Юрій Юрченко наголосив: «Щоб отримати дотацію, перш за все тварина повинна бути ідентифікована та зареєстрована». Власнику необхідно підготувати: паспорт ВРХ (якщо 10 і більше голів – витяг з Єдиного держреєстру тварин), паспорт громадянина України, довідку про відкриття рахунку в банку, ідентифікаційний номер фізичної особи. Копії документів подаються до сільської, селищної чи міської ради.

     Одноосібники можуть отримати 2500 грн за кожне теля, яке утримується в господарстві до 13-місячного віку.

     Кошти виплачуються: за кожні 4 місяці утримання ВРХ на карткові рахунки, відкриті в банках від 1 до 5 місяців – 300 грн/голову, від 5 до 9 місяців – 700 грн/голову, від 9 до 13 місяців – 1500 грн/голову.

     Документи приймаються до 1 травня, 1 вересня, 1 грудня. За молодняк, який досяг 12-ти місячного віку у грудні 2018 року – до 1 квітня цього року, у січні-березні 2019 року - до 1 травня.

 Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеренарії ГУ Держпродспоживслужби в області Анатолій Тимофіюк зазначив, що на сьогодні немає жодних проблем із ідентифікацією сільськогосподарських тварин за закликав господарів проводити її вчасно, адже це буде впливати на отримання дотації.

     - Невчасна ідентифікація унеможливлює внесення тварин до реєстру, що створює проблеми із видачею документів при переміщенні тварин, - наголосив Анатолій Тимофіюк.

     Особливо гостро від акцентував на ідентифікації усього поголів’я свиней в області. Це дозволить вести облік та контроль за їх переміщенням, що мінімізує загрозу інфекційних захворювань.

     З 1 квітня цього року запроваджується Єдиний реєстр ветеринарних документів, який дозволить прискорити процедуру видачі документів.

  Керівник Волинської філії ДП «Агентство ідентифікації і реєстрації тварин» Віталій Сокол інформував, що з початку року в області уже ідентифіковано та зареєстровано 7 тисяч телят в господарствах населення, власники яких можуть подавати документи на отримання дотації.

     Представники сільських рад можуть звертатися до Волинської філії для отримання інформації про зареєстрований молодняк в розрізі сіл.

     Завершуючи відеоселекторну нараду, Юрій Горбенко наголосив, що необхідно вжити вичерпних організаційних заходів з тим, щоб кожен власник тварин отримав належну дотацію.

Департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації

Переглядів 3633