Версія для друку
Вівторок, 05 листопада 2019 08:16

Т.в.о. голови облдержадміністрації Олександр Киричук поспілкувався з представниками малого бізнесу Волині

Представники малого бізнесу Волині 4 листопада 2019 року прийшли під стіни головної адмінбудівлі краю на мирну акцію протесту з вимогою призупинити дію двох законів України, відповідно до яких малий бізнес повинен використовувати реєстратор розрахункових операцій (РРО), тобто касовий апарат. Окрім того, висловили пропозицію створити робочу групу для напрацювання змін, які необхідно внести до законодавства. Спілкувався з підприємцями т.в.о. голови облдержадміністрації Олександр Киричук.

Як відомо, у вересні поточного року парламент прийняв два закони України («Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» та «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг»), які суттєво змінюють роботу малого бізнесу.

Зокрема, однією із основних змін є використання касового апарату. Однак, представники малого підприємництва вважають це тиском на малий бізнес.

«Наші розрахунки щодо придбання, встановлення та обслуговування касової техніки малим бізнесом свідчать про невиправдано високі витрати, враховуючи реально отримувані доходи від підприємництва на ринках в райцентрах та містах з населенням в межах 200-300 тисяч, які повинен понести суб’єкт господарювання спрощеної системи оподаткування”, - йдеться у підготовленому зверненні до керівництва обласної влади.

Мова йде про І групу платників єдиного податку та окремих категорій ІІ групи, які на сьогодні можуть не використовувати касові апарати. Нині для І групи касові апарати можна не використовувати, і важливо, що відповідно до змін, які вступлять у дію з 1 жовтня 2020-го року, ця норма залишається.

Щодо ІІ групи, то на сьогодні частина підприємців також маж право не використовувати РРО, однак з 1 жовтня 2020-го року касові апарати стануть обов’язковими для цієї категорії малого бізнесу.

Рзазом із цим, як повідомив присутній на зустрічі начальник головного управління ДПС у Волинській області Сергій Кондратюк, при Кабінеті Міністрів України створили робочу групу, яка напрацьовує зміни до Податкового кодексу, зокрема в частині розширення дії І групи. Так, для І групи платників податків планують збільшити суму річного обороту до 2,5 млн грн, додати до списку інші види діяльності та можливість наймати на роботу більше 2 найманих працівників.

Тож, як відзначив Сергій Кондратюк, питання, порушене підприємцями, нині на часі.

Відтак, т.в.о. голови облдержадміністрації Олександр Киричук запропонував присутнім сформувати основні зауваження та підготувати лист, аби він зміг направити його у відповідні міністерства для опрацювання.

- Зроблю все можливе, аби донести ваші зауваження до відповідних відомств у Києві. Але ви повинні допомогти нам сформулювати основні пропозиції до змін, аби направити відповідний лист за моїм підписом, - резюмував Олександр Олексійович.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 4188