Версія для друку
Вівторок, 14 квітня 2020 11:02

Захист зернових: як і чим?

За результатами дослідів, запаси насіння бур'янів в одному шарі грунту коливаються від 50 мільйонів до 3-4 мільярдів на гектарі. Крім того в грунті знаходяться сотні метрів кореневищ, кореневих пагонів багаторічних бур”янів, що містять мільйони вегетативних бруньок. Боротьбу з ними слід вести як агротехнічними, так і хімічними методами. Захист гербіцидами проводиться при появі на посівах зернових не тільки зимуючих видів бур'янів, а й ранніх та пізніх ярих, у фазі кущення до початку виходу в трубку. В цей час бур'яни на такій стадії розвитку, що легко піддаються знищенню. Арсенал гербіцидів проти них чималий.

Найпоширенішими діючими речовинами є 2-етилгексиловий ефір 2.4-Д (обприскування від фази кущіння до виходу в трубку культури), 2-етилгексиловий ефір 2.4-Д + флорасулам, трибенурон-метил, трибенурон-метил + тифенсульфурон-метил (обприскування від кущення до прапорцевого листка культури) та інші. Посіви ярих зернових чи озимих культур з підсівом бобових трав варто обробити діючими речовинами:  2-метил-4-хлорфеноксиоцтова кислота у формі солей диметиламіну натрія та калію , бентазон та інші. При хімічних обробках температура повітря повинна бути від +5 до + 20 градусів, а погода безвітряною.

Із хвороб зернових найбільш поширеними є кореневі гнилі, борошниста роса, септоріоз, бура іржа, піренофороз та інші. Протягом вегетації необхідно провести не менше три обприскування хімічними препаратами. Борошниста роса, бура листова іржа за інтенсивності ураження один відсоток, а септоріоз - п'ять  відсотків гинуть від діючих речовин: тебуконазол, пікоксістробін + ципроконазол, пропіконазол + прохлораз, флутріафол та інші. Вперше обприскують у фазі виходу в трубку. Друге обприскування варто провести при наявності хвороби теж у фазах виходу в трубку, поява прапорцевого листка, початок формування зернівки. Третю обробку у фазу цвітіння зернових від фузаріозу колоса. У боротьбі з хворобами важливо не допустити зараження трьох верхніх листків. Тоді посіви будуть розвиватись, рости і працювати на налив зерна, на врожай.  

В боротьбі з злаковою попелицею, пшеничним трипсом, хлібною п'явицею, хлібними жуками та іншими шкідниками використовують такі діючи речовіни: тіаметоксам, піриміфос-метил, альфа-циперметрин, диметоат, хлорпірифос та інші.

Особи, що залучаються до роботи з пестицидами, щорічно в обов'язковому порядку проходять медичний огляд, навчання на отримання допуску до роботи та інструктаж із техніки безпеки.

При внесенні пестицидів дотримуйтесь правил техніки безпеки та особистої гігієни.

Провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області

Переглядів 3870