Версія для друку
Неділя, 26 квітня 2020 10:46

Звернення голови Волинської облдержадміністрації у зв’язку з Днем Чорнобильської трагедії

Шановні волиняни!

Одну з найбільших катастроф – аварію на Чорнобильській АЕС, знає і пам'ятає весь світ. Щороку 26 квітня не лише Україна, а й світова спільнота вшановує пам'ять жертв радіаційних аварій та катастроф.

Цьогоріч минає 34 роки від тієї квітучої і водночас трагічної весни, коли потужний вибух атомного реактора на Чорнобильській атомній електростанції сколихнув весь світ, завдав непоправної шкоди природі, а головне – життю та здоров’ю мільйонів людей. 30-кілометрова територія навколо ЧАЕС стала пусткою та отримала моторошну назву «зона відчуження».

Однак, розміри цієї трагедії могли би бути ще більш масштабними, а наслідки – жахливішими, якби на поєдинок з розбурханим атомом з перших хвилин аварії не вступили тисячі людей. Ліквідаторами аварії стали пожежники та військовослужбовці, будівельники та енергетики.

Люди з усіх куточків України, у тому числі й волиняни, об’єдналися, аби подолати цю трагедію. Багато з них, на жаль, передчасно пішли з життя, інші – хворіють, а відтак потребують належного медичного та соціального забезпечення.

Ми пам’ятаємо і цінуємо подвиг тих, хто зберіг життя мільйонам людей, та усвідомлюємо всю незахищеність людства перед катастрофами планетарного масштабу.

Чорнобильська трагедія, яка і сьогодні залишається важкою спадщиною майбутнім поколінням багатьох держав, ще багато десятиліть нагадуватиме нам про необхідність запобіжних заходів під час освоєння мирного атому, про велику відповідальність усіх, хто причетний до його використання. Вона змушує світ вкотре замислитися над проблемою безпеки ядерної енергетики та зрозуміти, що людина невіддільна від природи та відповідальна за свої дії на планеті.

Хай залишиться в минулому й ніколи не повториться жах та біль Чорнобильської катастрофи. А вам, шановні учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, щиро зичимо доброго здоров'я, міцності духу, родинного затишку, миру та благополуччя.

Голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко

Переглядів 3530