Версія для друку
Середа, 29 квітня 2020 11:00

Усі лікарні «першої хвилі» на Волині забезпечені засобами індивідуального захисту

Про це, а також про актуальні питання реалізації медичної реформи поінформували голову облдержадміністрації Юрія Погуляйка керівники медичних закладів області під час наради, що відбулася 28 квітня.

«У ситуації, в якій перебуває сьогодні держава, на першому місці мають бути лікарі та їх захист і безпека», – наголосив Юрій Погуляйко.

Відтак, влада області на чолі з очільником краю тримає на постійному контролі питання забезпечення медичних закладів необхідним обладнанням та засобами індивідуального захисту.

Саме тому, аби проаналізувати рівень забезпечення лікарень «першої хвилі» та визначити актуальні проблемні питання у їх діяльності, голова облдержадміністрації заслухав кожного керівника медичного закладу.

Результат – усі лікарні «першої хвилі» на найближчі кілька тижнів повністю забезпечені засобами індивідуального захисту. Спільними зусиллями органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та бізнесу продовжується забезпечення необхідним медичним обладнанням, у т.ч. апаратами ШВЛ.

Найбільше навантаження сьогодні має Волинська обласна клінічна лікарня, адже саме там, зокрема у корпусі, що знаходиться у Боголюбах, облаштували інфекційний шпиталь, де розміщують найважчих  хворих з коронавірусом. За словами головного лікаря Олександра Дудара, наразі там перебуває 31 пацієнт, у 19 з яких коронавірус підтверджено, 12 – перебувають на обсервації та очікують результатів ПЛР-тестування.

У свою чергу, як зауважила заступник голови облдержадміністрації Тетяна Щербак, у порівнянні з окремими областями, на Волині не спостерігається різкого збільшення кількості захворювань на COVID-19.

«За це – особлива вдячність лікарям та усім службам, робота яких спрямована на протидію поширенню коронавірусу, а також людям, які дотримуються режиму карантину, – зазначила посадовиця. – Ми з великою повагою ставимося до кожного лікаря, медсестри, санітарки, водія швидкої, які сьогодні рятують життя волинян».   

Однак, за словами Тетяни Щербак, окрім заходів з протидії поширенню COVID-19, в області активно впроваджується медична реформа. Наразі на Волині визначено 7 опорних лікарень для надання вторинної спеціалізованої медичної допомоги, Проте, голова облдержадміністрації Юрій  Погуляйко ініціює розширення мережі опорних медичних закладів та включення до їх переліку хоча б ще одного, аби жителі всіх районів та міст області мали можливість отримати якісне медичне обслуговування.

Нагадаємо, що в рамках реалізації проекту «Велике будівництво» в Україні та на Волині зокрема, створюються сучасні приймальні відділення на базі опорних лікарень. Ще більшої актуальності набуло це питання у зв’язку з тим, що значна кількість опорних лікарень в державі включена до першої хвилі боротьби з COVID-19. Про це заявив сьогодні Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та доручив Міністерству фінансів та Міністерству охорони здоров’я відпрацювати фінансові інструменти та джерела для реалізації цього проекту.

Звертаючись до головних лікарів опорних медичних закладів, Юрій Погуляйко поцікавився наявністю проблемних питань, позаяк впровадження медичної реформи має забезпечити рівний доступ до якісних медичних послуг та перебудувати систему охорони здоров’я так, щоб у її центрі був пацієнт.

Зокрема, з 1 квітня пацієнт вільно обирає лікарню та лікаря не лише на первинці, а і для спеціалізованої допомоги. У свою чергу держава бере на себе чіткі зобов’язання щодо фінансування медичних послуг.

Як поінформували керівники цих закладів, облаштування приймальних відділень відбувається за встановленим графіком. Попри це, серед озвучених проблемних питань – недофінансування програми медичних гарантій, а також підвищених заробітних плат медичним працівникам. Відтак, голова облдержадміністрації доручив підготувати клопотання до Національної служби здоров’я України щодо забезпечення у повному обсязі фінансування зазначених потреб.

За словами директора Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимира Шмаля, актуальним в області є й питання забезпечення лікарень машинами «швидкої допомоги». З метою вирішення цього питання Юрій Погуляйко доручив керівникам районів спільно з головними лікарями визначити потребу в «швидких», після чого облдержадміністрація ініціює відповідне клопотання до центральних органів виконавчої влади та бізнесу.

Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації

Переглядів 3786