24 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Тринадцятий фестиваль традиційної національної культури “Український коровай-сузір’я”
    Понеділок, 05 жовтня 2020 14:35

    Тринадцятий фестиваль традиційної національної культури “Український коровай-сузір’я”

    Уже втринадцяте позивні фестивалю традиційної національної культури “Український коровай-сузір’я” зібрали 4 жовтня 2020 року жителів Володимир-Волинського району та міста, який через пандемію COVID-19 цього річ відбувся у новому форматі, дистанційно.

    Відкрили “Український коровай-сузір’я” в.о.голови, керівник апарату райдержадміністрації Сергій Романюк та заступник голови районної ради Алла Мельник.

    “Фестиваль “Український коровай-сузіря” засвідчує любов нашого народу до хліба. Завдяки золотим рукам, мудрості та досвідченості наших аграріїв живе й розквітає наша українська нива. Прагнучи показати кращі традиції українського весілля з самобутнім обрядом випікання короваю, ми раді бачити  майстринь - коровайниць,  що всю свою душу вкладають у диво-короваї. У кожному місті і  селі є свої, не схожі на інші, неповторні весільні обряди випікання короваю і святкування, які іноді перетворюються на справжні мистецькі дійства”, – зазначив у вітальному слові Сергій Йосипович.

    “Володимир-Волинський район є одним із найдревніших на території нашої держави. В нашому районі проживає багато талановитих творців і умільців. Талановитих у всьому – у музиці, народних ремеслах, обрядах та звичаях, а ще у випіканні прекрасних короваїв”, – зазначила у виступі Алла Мельник.  

    Основою фестивалю є телемарафон - показ фрагментів весільних обрядів у виконанні фолькльорних колективів нашого краю, демонстрація короткометражного фільму про весільні традиції та обрядовості Володимирщини “Український коровай-сузір’я”.

    Із головної сцени гостей фестивалю привітали також представник народного депутата України Ігоря Гузя Віктор Хиць, керуюча справами виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради Ірина Ліщук та Зимнівський сільський голова В’ячеслав Католик.

    В урочистій обстановці очільники району нагородили дипломами та грошовими преміями коровайниць району, які брали участь у фестивалі (а їх цьогоріч було 8).

    “Короваї, прикрашені багатими візерунками, квітами, птахами, намистом, зробленими із прісного тіста чи різнобарвних помадок, манять своєю вишуканістю. Важко підібрати влучні слова, аби описати всю цю красу – це варто побачити на власні очі. У їх випічці втілено ознаки традицій кожної сільської місцевості, фантазію та майстерність пекарів, що підкреслило їх неповторність та оригінальність”, прокоментував, переглянувши виставку короваїв, Сергій Романюк.

    Приковували погляд присутніх не лише короваї, а й виставка снопів, які являються також одним із головних атрибутів фестивалю. Тут були представлені 12 снопів, які виготовлені як працівниками культури району, так і окремими майстринями.

    Особливу увагу на фестивалі заслуговує персональна виставка рушників  сестер Галини та Світлани Махонюк. Український рушник – ритуальна, знакова річ, наділена особливою магічною силою. Кожен з рушників Світлани та Галини Махонюк – це високомистецький коштовний твір з вишуканою композицією і цікавим вирішенням теми. Натомість всі разом вони є своєрідним екскурсом у царину вишивання, демонстрацією шанобливого ставлення до народних традицій, коректно переосмислених.

    Присутні мали можливість насолодитись виставкою рушників, які спеціально ще для ювілейного фестивалю підготували майстрині-вишивальниці усіх сімдесяти восьми населених пунктів району. Кожен з них має свої кольорові гами, які притаманні селам нашого району.

    На стилізованому етномайданчику, облаштованому старовинним домашнім начинням – домотканими ряднами, вишитими скатертинами, кужелями, веретенами проходили виступи фольклорних колективів району: народного аматорського фольклорного колективу “Джерело” будинку культури с.Красностав, аматорські фольклорні колективи “Хмелівчанка” будинку культури с.Хмелівка, “Перевесло” Зарічанської сільської ради, “Горлиця” районного будинку культури.

    Не відставали у майстерності й працівники дошкільних закладів Зарічанської громади, які розгорнули виставку виробів із природного матеріалу та овочево-городніх культур “Крокує осінь урожайна волинськими стежками”.

    З метою збереження родинних традицій, національної самоідентичності, розвитку творчих здібностей обдарованих дітей шкільного віку в рамках фестивалю проходив конкурс дитячих малюнків “Намалюй свій коровай” серед дітей шкільного та дошкільного віку. Організаторами фестивалю було визначено 15 переможців з різних категорій дітей та нагороджено подарунками.

    За підтримки громадської організації “Союз українок” відбувся показ колекції моделей етно-дизайнера Тетяни Знак, випускниці Косівського коледжу прикладного та декоративного мистецтва, відділення художньої вишивки та моделювання одягу, а також Львівської національної академії, кафедри сакрального мистецтва.

    Під час проведення фестивальних заходів відбувались прямі включення у соціальних мережах на всіх локаціях фестивалю.

    Оскільки, фестиваль було організовано завдяки підтримці небайдужих до народної творчості людей, то висловлюємо щирі слова вдячності нашим меценатам: генеральному спонсору – ТзОВ «П’ятидні» (Діброва В.Г.), народному депутатові України Ігорю Гузю, фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

    Належне інформаційне висвітлення заходу організували інформаційні партнери: товариство з обмеженою відповідальністю «Володимир-Волинське  агентство телевізійного мовлення «Володимир», інформаційний сайт західної Волині «Буг», інтернет-видання «Район. Володимир-Волинський», «Володимир MEDIA», а також редакції газет «Слово правди» та «Місто вечірнє».

    Фестивальне дійство залишило добрий слід у пам’яті кожного присутнього, адже було насичене незабутнім українським колоритом, щирим українським словом, обрядовими дійствами, старовинними та сучасними українськими піснями.

    А фінальним акордом, за багаторічною фестивальною традицією, став поділ короваю між усіма гостями свята.

    Відділ управління персоналом, організаційної роботи, юридичного забезпечення та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

    Переглядів 3994
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua