Версія для друку
Вівторок, 05 січня 2021 20:47

Стартувала інформаційна кампанія EUКраїна

В Україні, та на Волині зокрема, стартувала інформаційна кампанія, спрямована на розширення світогляду громадян щодо євроінтеграційного курсу нашої держави. Кампанія реалізується за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні та проєкту Association4U та проходить під патронатом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної. 

«Досить часто українці не пов’язують з євроінтеграцією позитивні зміни, які відбуваються в країні. Через це підтримка євроінтеграції українцями стихійна і нею легко маніпулюють проросійські медіа та політики, – переконаний заступник голови облдержадміністрації Ігор Чуліпа. – Насправді євроінтеграція – це те, що стосується кожного з нас. Нові ЦНАПи, безвіз, реформа медицини, зручні державні сервіси, ремонт доріг відбуваються завдяки євроінтеграції».

Загалом євроінтеграція – це зовнішньополітичний курс, який повинен створювати внутрішній попит на реформи, суспільний тиск на інституції, які повинні і здатні впроваджувати важливі зміни в країні. Цей попит або тиск має на меті створення всередині країни сильної економіки, справедливої соціальної політики, якісних правил та норм поведінки людей, бізнесу, ефективних державних інституцій. Відтак – підвищення рівня та якості життя людей, загальної спроможності всієї країни.

За словами заступника керівника області, інформаційна кампанія EUКраїна розповідає про 6 базових європейських цінностей, розкриває практичний зміст євроінтеграції і ті переваги та можливості, які з’являються в житті українців завдяки інтеграції нашої країни до ЄС. Завдання цієї інформаційної кампанії – показати практичні вигоди, які отримує кожний громадянин України від того, що країна починає жити за новими, високими стандартами. 

Міфи про Україну як сировинний придаток ЄС, зовнішнє управління і «нас там нє ждут» – є частиною проросійського наративу. Членство України в ЄС є вибором українського народу, підтвердженим Революцією Гідності. Євроінтеграція є пріоритетом української влади. Президент, Уряд та парламент працюють як одна команда, щоб цей процес ішов якомога швидше. 

Сьогодні Україна є надійним партнером Європейського Союзу і рухається до набуття членства в ЄС, інтегруючись до внутрішнього ринку ЄС та синхронізуючи своє законодавство з європейським. Це не швидкий процес, але ми йдемо за графіком, виконуємо Угоду про асоціацію з ЄС, приймаємо необхідні «євроінтеграційні» закони та проводимо реформи. 

Євроінтеграція спрямована на дуже практичні речі, які ведуть до покращення життя українців і поступово перетворять Україну на розвинену країну з високим рівнем життя. Для прикладу, це можливості, які відкриваються для українських підприємців, студентів, виробників завдяки можливості навчатися в Європі та постачати туди свої товари. Це також безпечна продукція для споживачів, що вироблена за європейськими стандартами. 

Слід зазначити, що завдяки євроінтеграції українські виробники отримали спрощений доступ на ринок Євросоюзу – один із найбільших ринків світу. Україна вже стала одним із лідерів експорту сільськогосподарської продукції до ЄС. Лише у 2019 році від торгівлі з ЄС Україна отримала понад 20 млрд євро. Це означає створення нових робочих місць та підвищення зарплат завдяки експорту нашої продукції до країн ЄС з високою купівельною спроможністю. Ще більше переваг Україна отримає, коли повністю інтегрується до внутрішнього ринку ЄС і стане повноправним членом Євросоюзу.

Маємо розуміти, що євроінтеграція – це зміна світогляду. Це нетерпимість до корупції, рівність прав і можливостей жінок та чоловіків, повага один до одного, гідність, одні для всіх закони. Відтак, 6 базових цінностей Європейського Союзу – це світоглядні принципи, які є основою добробуту європейців і які є близькими та зрозумілими кожному українцю, а саме: повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність, верховенство права, повага до прав людини. І саме вони об'єднують нас з європейцями більше, ніж закони чи міждержавні угоди. На основі цих принципів проводяться реформи – не для ЄС, як інституції, а для нас самих. 

Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації

Переглядів 4049