Версія для друку
П'ятниця, 15 січня 2021 10:11

Держпродспоживслужба повідомляє: зміни в законодавстві

2 грудня 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 1187 «Про внесення змін до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», якою  внесені зміни до чинного Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року №97.

Прийнятий документ приводить процедуру сертифікації насіння до міжнародних вимог та ліквідовує розбіжності, які існували в чинному законодавстві та деяких ДСТУ. Зокрема, Постановою збільшено термін дії Сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння. На насіння овочевих культур – дванадцять місяців, а упаковані у герметичну тару – двадцять чотири місяці, насіння соняшнику – вісім місяців, на насіння картоплі, затарене в мішки, в ящичні піддони та насипом – тридцять днів. 

Визначено відсоток насіння, яке підлягатиме ділянковому (ґрунтовому) сортовому та лабораторному сортовому контролю. Для добазового, базового насіння генерації супереліта ділянковий (ґрунтовий) сортовий контроль та лабораторний сортовий контроль здійснюється в обсязі 100 відсотків, починаючи з генерації розсадників розмноження другого року. Для сертифікованого насіння сортів рослин та гібридів першого покоління ділянковий (ґрунтовий) сортовий контроль та лабораторний сортовий контроль здійснюється в обсязі, визначеному органом із сертифікації, та становить у межах від 5 до 10 відсотків і залежить від видів сільськогосподарських рослин.Водночас скасовано норми подання завірених перекладів документів на імпортоване насіння або садивний матеріал.

Постанова набирає чинності з дня її опублікування, крім пункту 9 змін, затверджених цією Постановою, який набирає чинності з 1 липня 2021 року («Сертифікат, що засвідчує сортові якості категорій добазового та базового насіння тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації насіння ОЕСР яких приєдналася Україна, видається лише за наявності звіту про результати ділянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю з урахуванням умов, наведених у пункті 20 цього Порядку, крім розсадників розмноження. Сертифікат ОЕСР видається на насіння, що експортується лише за наявності звіту про результати ділянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю»).Відповідно до рішення Європейського Парламенту система сертифікації насіння, яка діє в Україні, отримала визнання країнами ЄС. Таким чином, Україну внесено до переліку країн  членів ЄС, які мають право експорту насіння зернових таких, як овес, ячмінь, рис, жито, пшениця, трітікале, кукурудза та сорго на європейський ринок.Відповідне рішення опубліковано 26 жовтня 2020 року в Офіційному віснику ЄС: Рішення Європейського Парламенту 2020/1544 від 21 жовтня 2020 року про внесення змін до Рішення Ради ЄС 2003/17/ЄС стосовно еквівалентності польового інспектування, що проводиться в Україні, щодо насіння зернових культур та щодо еквівалентності насіння зернових, виробленого в Україні.Нагадаємо, Україна є учасником міжнародних організацій галузі насінництва, зокрема - насіннєвих схем Організації економічного співробітництва та розвитку (OECР) по зернових, олійних культурах, кукурудзі, сорго, буряках.Впровадження в Україні сортової сертифікації насіння за схемами ОЕСР, яка розповсюджується на всі держави-члени цієї організації, та видання єдиних сортових документів на насіння дозволяє нашій країні повноправно брати участь в міжнародній торгівлі насінням.                                              

Головний спеціаліст відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області

Переглядів 4299