Версія для друку
П'ятниця, 11 червня 2021 13:59

Порядок виробництва органічного насіння та садивного матеріалу

Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»,  насінництво та розсадництво є одним з напрямків органічного виробництва. Органічним вважається насіння і садивний матеріал, розмножені відповідно до вимог даного закону, а саме використання для сівби органічного насіння та використання для посадки органічного садивного матеріалу, крім випадків, встановлених цим Законом.

Крім цього законодавства, існує  «Порядок (детальні правила) органічного виробництва та обігу органічної продукції», затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2019 р. № 970, за яким:

  • для виробництва рослин і рослинної продукції (крім насіння і садивного матеріалу) повинно використовуватися лише органічне насіння і садивний матеріал;
  • з метою отримання органічного насіння і садивного матеріалу материнська та інші рослини повинні бути розмножені відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції протягом щонайменше одного покоління, а для багаторічних культур – протягом щонайменше одного покоління та двох вегетаційних періодів;
  • вибір сортів рослин, придатних для органічного виробництва, проводиться з урахуванням природної продуктивності, стійкості проти хвороб і адаптації до різних ґрунтових та кліматичних умов.

Органічне насіння і садивний матеріал, що вводиться в обіг та реалізується, маркується державним логотипом для органічної продукції. Обов’язковим елементом маркування органічної продукції є кодовий номер, що розміщується під державним логотипом для органічної продукції та містить: акронім, що ідентифікує державу походження, напис «organic»; реєстраційний код органу сертифікації, що здійснив сертифікацію органічного виробництва.

Для встановлення факту наявності на ринку України органічного насіння та/або садивного матеріалу запроваджено ведення Реєстру органічного насіння і садивного матеріалу.

Державний реєстр органічного насіння і садивного матеріалу – офіційний перелік органічного насіння і садивного матеріалу, придатного для використання відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, що міститься в інформаційній базі даних.

Звертаємо  увагу, що у разі відсутності на ринку органічного насіння та/або садивного матеріалу орган сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції за запитом оператора у кожному конкретному випадку погоджує використання неорганічного насіння та/або садивного матеріалу, якщо воно не піддавалося обробці речовинами іншими, ніж ті, що дозволені законодавством у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, та за умови документального підтвердження оператором необхідності застосування такого насіння та/або садивного матеріалу.

Підставою для визначення факту наявності чи відсутності на ринку України органічного насіння та/або садивного матеріалу є відомості з Реєстру органічного насіння і садивного матеріалу.

Порядок ведення Державного реєстру органічного насіння і садивного матеріалу регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 12 лютого 2020 р. № 87 «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру операторів, що здійснюють виробництво продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, Державного реєстру органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, Державного реєстру органічного насіння і садивного матеріалу».

Внесення відомостей до Реєстру органічного насіння і садивного матеріалу здійснюється Мінекономіки, на підставі заявки оператора.

Важливою умовою виробництва органічного насіння і садивного матеріалу є внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру операторів, що здійснюють виробництво продукції, відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (далі Реєстр операторів).

Внесення фізичних та юридичних осіб до Реєстру операторів відбувається після укладення ними договору на проведення сертифікації з органом сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції. Для цього орган сертифікації подає Мінекономіки заявку із зазначенням відомостей передбачених пунктом 8 Постанови Кабінету Міністрів України від 12 лютого 2020 р. № 87.

Для здійснення виробництва органічного насіння і садивного матеріалу суб’єкт господарювання, крім вимог які ставляться до суб’єкта насінництва та розсадництва, занесеного до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, повинен також відповідати вимогам передбаченим Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Головний спеціаліст відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного Управління Держпродспоживслужби у Волинській області

Переглядів 5844