Версія для друку
Вівторок, 29 червня 2021 16:34

Куріння та COVID-19

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (далі - ВООЗ), станом на 2019 рік від хвороб, які спричинені вживанням тютюну, щороку помирає понад 8 мільйонів людей у світі. Вживання тютюнових виробів є одним з основних факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань (серцево-судинних, цукрового діабету, раку, хронічних обструктивних захворювань легень і розладів психічного здоров’я), які є причиною майже 84% всіх смертей в Україні. Щороку 85 тисяч українців помирає від хвороб, спричинених курінням.

З метою оцінки основних поведінкових і біологічних факторів ризику неінфекційних захворювань серед українців, у 2019 році було проведено опитування населення з медичним обстеження, узгоджене з принципами, методами та процедурами поетапного підходу до епіднагляду (STEPS), який схвалено ВООЗ. Загалом у дослідженні взяли участь 4 409 респондентів у віці 18-69 років, серед яких було здійснено опитування та проведено декілька фізичних вимірювань і біохімічних досліджень з метою збору даних щодо основних факторів ризику неінфекційних захворювань, зокрема вживання тютюну та алкоголю, нездорового харчування, гіподинамії.

Дослідження виявило дуже високу поширеність неінфекційних захворювань, їх поведінкових і біологічних факторів ризику в Україні, серед яких був високий рівень споживання тютюну.

З метою підтримки антитютюнової кампанії та поширенню інформації про негативний вплив куріння при захворюванні на COVID-19 просимо переглянути відеоролик: https://drive.google.com/file/d/1_2cyiYys1-zzBqZ-IASmUuX8R_wHOEER/view?usp=sharing

Переглядів 5408