Версія для друку
Понеділок, 22 травня 2023 17:20

Час обирати здоров'я

Гепатит "А" ("хвороба Боткіна" або жовтяниця) – гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, яка потрапляє в організм людини шляхом споживання їжі або води, забрудненої інфікованими випорожненнями.

Хвороба поширена в усіх країнах світу, але через наявність високоефективної вакцини у багатьох країнах розвиненої медицини захворюваність зведена практично нанівець. Переважно у країнах третього світу хворіють діти та молоді люди.

Шляхи інфікування гепатитом "А":

Підчепити гепатит "А" можна через немиті руки, погано оброблену їжу, посуд, яким користувалася інфікована особа. Найчастіше цей вид гепатиту передається фекально-оральним шляхом, тобто через продукти чи воду, заражену фекаліями та сечею хворої людини.

У побуті "хвороба Боткіна" також може передаватися при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

Симптоми гепатиту "А":

Симптоми гепатиту "А" починаються з пропасниці, підвищена температура тіла зберігається протягом 7 днів. Іноді хворого може лихоманити до десяти днів. На тлі температури виникає нудота та слабкість, біль у м'язах, суглобах, сильна лихоманка, апатія та млявість. Виникає розлад з боку травної системи: втрата апетиту, біль у ділянці шлунка, блювання та розлад кишечника. В області правого підребер'я виникають постійні тягнучі і неприємні відчуття, оскільки страждає печінка.

Після появи перших симптомів виникають інші ознаки, що підтверджують зараження вірусом гепатиту "А" . Починається жовтяниця, у хворого помітно жовтіє шкіра та склери очей. Це виникає через те, що жовч викидається у кров разом із вірусом. Під час жовтяниці первинні симптоми захворювання зникають, температура знижується та нудота пропадає. Ще одним головним симптомом гепатиту A є зміна кольору калу - він стає безбарвним і потемніння сечі. Сеча може бути схожою за кольором на міцну заварку або темне пиво.

Інфікування гепатитом "А" в дітей віком визначити досить складно, оскільки симптоми менш виражені, ніж у дорослому періоді.

Як захиститися від вірусного гепатиту "А":

Ефективним захистом від вірусного гепатиту "А", крім звичайних правил гігієни, є також вакцинація.

Вберегтися від вірусного гепатиту "А" допоможе дотримання санітарно-гігієнічних вимог:

  • Обов’язково мийте руки з милом після кожного відвідування туалету;
  • Вживайте кип’ячену воду, кип’ятіть її протягом 10 хв., а потім дайте їй відстоятися;
  • Ретельно мийте овочі та фрукти;
  • Не займайтеся самолікуванням, тільки лікар може підтвердити діагноз і призначити лікування.

                                                                                           Лікар-епідеміолог Світлана Мисинчук

Переглядів 2907