26 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Реформи в Україні>Пенсійна реформа>На майбутній пенсії не можна економити
    П'ятниця, 17 січня 2014 13:08

    На майбутній пенсії не можна економити

    Від суми сплаченого єдиного внеску залежить страховий стаж і розмір пенсії

    У начальника управління Пенсійного фонду України в Горохівському районі Василя Нінічука поцікавилися, скільки мають відраховувати із зарплати громадяни, аби гарантувати собі належну пенсійну виплату в старості

    Ставка внеску

    - Василю Олександровичу, якою є ставка справляння єди­ ного соціального внеску (ЄСВ) і чи однакова вона для всіх?

    - Для роботодавців ставка єдиного внеску залежить від того, до якого класу професій­ ного ризику віднесено кожне підприємство. Якщо підприєм­ ство вугільне, на якому ризик травмування великий, робото­ давець сплачує за максималь­ною ставкою, а в бюджетній організації — за мінімальною.

    Відповідно до Закону Украї­ ни «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхуван­ня» ця сума становить від 36,76 до 49,7% фонду заробітної плати, на який нараховують цей внесок.

    ЄСВ — це єдиний консолі­ дований внесок в усі фонди со­ ціального страхування. Зокре­ ма, згідно з розподілом внеску в Пенсійний фонд надходить 33,2%, у Фонд з тимчасової втрати працездатності — 1,4%, із безробіття — 1,5%, а від не­щасного випадку — від 0,66 до 13,6%.

    - Чи залежить ставка ЄСВ від розміру заробітної плати людини?

    - Ні, не залежить. Універ­ сальна ставка ЄСВ для всіх працівників становить 3,6%. Винятком є лише держслуж бовці й ті, хто отримує пенсії за спеціальними законами, зокре­ ма держслужбовці, працівни­ ки прокуратури чи судді. Во­ ни відраховують на загально­ обов'язкове державне соціаль­ не страхування 6,1%.

    Максимальна і мінімальна сума для відрахувань

    - Людина сплачує внесок з усієї суми заробітної плати?

    - Ні, встановлено макси­мальну суму, після якої відра­ хування не беруться - це 17 про­ житкових мінімумів для пра­ цездатного населення. Тобто на сьогодні максимальна сума, з якої сплачуються страхові внес­ ки, — 18 241 грн.

    - А чим ризикує особа, яка відраховує на соціальне стра­ хування мінімальні суми?

    - 50% страхувальників, що мають найманих працівників, виплачують заробітну плату менше мінімальної, затвердженої законодавством. 20 % застрахованих осіб одержують заробітну плату менше мінімальної.

    Аналізуючи рівень оплати праці серед платників за січень 2012 року, бачимо, що 2203 працюючим (а це30 відсотків від загальної кількості працюючих) одержують заробітну плату менше мінімальної.

    Це до­ волі тривожні цифри з огляду на те, що робота соціальних фондів ґрунтується на страхо­вому принципі. Виплати з усіх фондів залежать від розміру заробітної плати, періоду спла­ ти внесків і тривалості страхо­ вого стажу, який обчислюють у місяцях. Чим більші зарплата і період сплати внесків, тим більші суми виплат гарантова­ но людині із системи соцстраху вання, зокрема із солідарного рівня пенсійного забезпечення.

    Якщо людина платитиме внески з мінімальної зарплати, то в старості вона отримувати­ ме мінімальну пенсію, а спла­ чуючи ще менше, вона свідомо зменшує свої виплати у непра­ цездатному віці. Щоб отримати повноцінний місяць страхового стажу, треба сплатити мінімаль­ ний страховий внесок із міні­ мальної заробітної плати (з 1 січ­ ня 2012 року —1073 грн.). Якщо людина сплачує з меншої суми, скажімо, з 500 грн., то їй буде зараховано лише півмісяця ста­ жу. Тобто людям, які сплачують на своє соціальне страхування менше визначеної суми, страхо­ вий стаж у повному обсязі не буде зараховано.

    Тому так важливо, щоб усі розуміли: від того, які внески платить кожна особа, залежати­ ме її майбутня пенсія. Про це слід пам'ятати й тому, що відне­ давна пенсійна реформа збіль­шила обов'язковий страховий стаж і для жінок, і для чоловіків — замість колишніх п'яти років він має становити 15.

    Боржники й пільговики

    - А якщо людина тільки рахується на збанкрутілому підприємстві й місяцями не отримує заробітну плату?

    - Тоді у неї за ці періоди у страховому стажі будуть стояти нулі. І триватиме це доти, поки підприємство не сплатить за цей час належні внески.

    До речі, заборгованість із єдиного соціального внеску на 1 січня становила 716 млн. грн. Серед найбільших боржників державної форми власності — підприємства житлово-кому­ нальної сфери, електротранс­ порту й підприємства, які перебувають у стадії банкрут­ ства.

    Проте органи Пенсійного фонду застосовують до боржників усі доступні заходи, подають позови в суд, після яких стяг­ нення боргів здійснює Держав­ на виконавча служба. На сьогодні опрацьовуються зако­ нодавчі ініціативи щодо стиму­лювання погашення боргу.

    - Василю Олександровичу, хто має пільги зі сплати ЄСВ?

    - Таких категорій зовсім небагато. Це підприємства різ­ них форм власності, на яких є працюючі інваліди, всеукра­ їнські громадські організації інвалідів.

    Фізичні особи — підприєм­ ці, які обрали спрощену систе­ му оподаткування, із серпня 2011 року звільнені від сплати за себе єдиного внеску за умови, що вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують пенсію та соціальну допомогу.

    Начальник управління В.О. Нінічук

    Переглядів 400
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua