09 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
    Головна>Юстиція>Реєстрація громадських формувань, діяльність яких спрямована на охорону громадського порядку.
    П'ятниця, 15 листопада 2013 11:15

    Реєстрація громадських формувань, діяльність яких спрямована на охорону громадського порядку.

    Завданням держави є не тільки наділення громадян широким комплексом прав і свобод, але і створення умов для їх належної реалізації. Стаття 3 Конституції України, визначає, що головним обов'язком держави є утвердження і забезпечення прав і свобод людини.

    Також ст.36 Конституції України передбачено, що громадяни України  мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

    22 червня 2000 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону" №1835-III (далі - Закон), яким на законодавчому рівні закріплено право громадян створювати громадські об'єднання для участі в охороні громадського порядку і державного кордону, сприяння органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам, Державній прикордонній службі України та органам виконавчої влади, а також посадовим особам у запобіганні та припиненні адміністративних правопорушень і злочинів, захисті життя та здоров'я громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, а також у рятуванні людей і майна під час стихійного лиха та інших надзвичайних обставин.

    Згідно Закону основними завданнями громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону є охорона прав і законних інтересів громадян, активна участь у попередженні і припиненні правопорушень, охорона громадського порядку, власності, участь в роботі по вихованню людей у дусі пошани до законів і підвищення рівня безпеки дорожнього руху та боротьба з дитячою бездоглядністю і правопорушеннями неповнолітніх.

    Відповідно до Положення про службу дільничних інспекторів міліції в системі Міністерства внутрішніх справ України, затвердженого Наказом Міністерства внутрішніх справ від 11.11.2010р. №550, громадський порядок – це система суспільних відносин, які складаються і розвиваються в громадських місцях під впливом правових та соціальних норм, спрямованих на забезпечення нормального функціонування установ, організацій, громадських об'єднань, праці й відпочинку громадян, повагу до їх честі, людської гідності та громадської моралі.

    Охорона громадського порядку – це цілеспрямована діяльність, яка повинна забезпечувати дотримання встановлених правил поведінки, громадський спокій і нормальні умови життєдіяльності людини та суспільства.
    Громадським формуванням з охорони громадського порядку і державного кордону є добровільне об'єднання громадян (не менш ніж 10 осіб) за місцем роботи, навчання або проживання, створене на засадах громадської самодіяльності, принципах добровільності та на основі єдності інтересів для спільної реалізації ними наданих Конституцією України прав і свобод, завданням якого є участь в охороні громадського порядку і державного кордону, попередженні та припиненні правопорушень, боротьбі зі злочинністю, захисті життя та здоров'я громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, а також у рятуванні людей і майна під час стихійного лиха та інших надзвичайних обставин.

    Громадські формування з охорони громадського порядку і державного кордону створюються і діють у взаємодії з правоохоронними органами, Державною прикордонною службою України, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, додержуючись принципів гуманізму, законності, гласності, добровільності, додержання прав та свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, рівноправності членів цих формувань. Координацію діяльності громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону  здійснюють відповідно місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування. Повсякденна (оперативна) діяльність таких формувань організовується, спрямовується і контролюється відповідними органами внутрішніх справ, підрозділами Державної прикордонної служби України.

    Громадські формування з охорони громадського порядку і державного кордону є юридичними особами з моменту їх реєстрації, але не мають права займатися підприємницькою або іншою діяльністю з метою одержання прибутку.

    Для реєстрації громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону його засновники подають до відповідного виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної у місті ради за місцем його діяльності:

    - рішення про створення, підтримане відповідним органом внутрішніх справ чи підрозділом Державної прикордонної служби України, прийняте на загальних зборах (конференціях) громадян;

    - положення (статут), узгоджений з відповідним органом внутрішніх справ чи підрозділом Державної прикордонної служби України, а також виконавчого органу ради, на території якої діятиме це громадське формування та повинен містити:

    1) назву, мету, завдання громадського формування та його юридичну адресу;

    2) відомості про структуру формування і територію, в межах якої воно провадитиме свою діяльність;

    3) визначення порядку створення та діяльності керівних і виконавчих органів (штабів, координаційних рад, правлінь), їх повноважень;

    4) умови і порядок прийняття громадян до громадського формування і вибуття з нього;

    5) статутні права та обов'язки членів громадського формування;

    6) джерела надходження, порядок використання коштів та іншого майна громадського формування;

    7) порядок відшкодування витрат на використання приватного автомототранспорту або у разі завдання збитків майну члена громадського формування під час виконання ним своїх обов'язків;

    8) порядок внесення змін і доповнень до положення (статуту);

    9) порядок припинення діяльності громадського формування і вирішення питань, пов'язаних з його ліквідацією;

    10) інші норми, які стосуються особливостей створення і діяльності громадського формування:

    - інформацію про склад керівного органу;

    - список членів формування.

    У разі якщо діяльність зазначеного громадського формування поширюється на територію двох і більше адміністративно-територіальних одиниць, необхідні документи подаються для реєстрації до відповідного виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної у місті ради, на території якої буде знаходитися керівний орган такого формування.

    За реєстрацію вищевказаних формувань реєстраційний збір не сплачується. Рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону приймається у місячний термін з дня надходження документів. У разі потреби орган, який здійснює реєстрацію, проводить перевірку відомостей, зазначених у поданих йому документах.

    Переглядів 482
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua