09 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
    Головна>Юстиція>ЗМІНА ПРІЗВИЩА ПРИ РОЗІРВАННІ ШЛЮБУ
    Вівторок, 03 грудня 2013 10:25

    ЗМІНА ПРІЗВИЩА ПРИ РОЗІРВАННІ ШЛЮБУ

    Дуже часто при розірванні шлюбу подружжя виявляє бажання перейти на своє дошлюбне прізвище. З метою забезпечення реалізації прав громадян при розірванні шлюбу вважаємо за необхідне звернути увагу на наступне.

    Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за спільною заявою  подружжя, яке не має дітей органом державної реєстрації актів цивільного стану (далі – ДРАЦС) або  одного  з  них відповідно до статті 107 Сімейного Кодексу України (далі- СК).

    Шлюб припиняється  внаслідок  його розірвання за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 109 СК або внаслідок  його  розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 110 СК.

    В зв’язку з різними підставами розірвання шлюбу (органом ДРАЦС чи за рішенням суду) по різному вирішується і питання переходу на дошлюбне прізвище.

    При розірванні шлюбу органом ДРАЦС кожен із подружжя повинен  зазначити  в  заявіÂ  про розірвання шлюбу подружжя,  яке не має дітей,  про бажання  надалі іменуватись цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

    При розірванні шлюбу за рішенням суду звертаємо увагу на наступне.

    Відповідно до прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» розірвання шлюбу, здійснене судом після набрання чинності цим Законом, не підлягає державній реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану. У таких випадках документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили (ст.115 ч.3 Сімейного кодексу України).

    Розірвання шлюбу здійснюється судом за заявою подружжя, яке має дітей, за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з них засуджений до позбавлення волі, в порядку окремого провадження, а також за позовом одного з подружжя.

    При розірванні шлюбу особа, яка змінила прізвище при державній реєстрації шлюбу, визначає для себе чи надалі іменуватися цим прізвищем або відновити дошлюбне прізвище.

    Статтею 235 Цивільного процесуального кодексу України, яка регулює порядок розгляду справ окремого провадження, визначено, що у рішенні суду про розірвання шлюбу зазначається про вибір прізвища тим з подружжя, який змінив прізвище під час державної реєстрації шлюбу, що розривається.

    При розгляді питання про розірвання шлюбу в порядку позовного провадження суд приймає рішення, в резолютивній частині якого зазначає висновок по суті заявлених позивачем вимог (ст.215 зазначеного Кодексу).

    Таким чином, належне вирішення судом питання про прізвище, яке бажає мати той з подружжя, який змінював його під час державної реєстрації шлюбу, залежить від зазначення відповідних вимог у поданих до суду заяві або позові.

    У разі, якщо питання про вибір прізвища не буде предметом розгляду суду, це призведе до необхідності повторного звернення особи та ухвалення судом додаткового рішення.

    Головний спеціаліст районного управління юстиції      Олена Оксенюк

    Переглядів 492 Останнє редагування Вівторок, 03 грудня 2013 10:27
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua