12 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
    Головна>Реформи в Україні>Земельна реформа>Державний земельний кадастр Що потрібно знати?
    Середа, 08 січня 2014 13:00

    Державний земельний кадастр Що потрібно знати?

    2 серпня 2011 року Президент України підписав Закон України „Про Державний земельний кадастр” (далі – Закон) (оприлюднений в газеті Голос України, 2011, 08, 06.08.2011 N 145)

    Даний закон набирає чинності з 1 січня 2012 року, окрім окремих його частин, що набрали чинності з 7 серпня 2011 року (вносяться зміни до ст. 60, 110, 111 Земельного кодексу України) та наберуть чинності з 1 січня 2013 року (стаття 126 Земельного кодексу України буде викладено в новій редакції).

    Звернемо увагу на основні моменти, що необхідно знати.

    Що таке державний земельний кадастр? Якщо сказати просто, то державний земельний кадастр – це інформація про абсолютно всі землі, розташовані в межах державного кордону України. Ця інформація має існувати в електронному вигляду. Вона вноситься до електронної бази даних. Тож, з одного боку, кадастр – це інформація; з іншого – це інфраструктура, яка дозволяє впорядкувати цей масив інформації.

    Сама інформація, внесена до державного земельного кадастру, має кілька «вимірів». По-перше, це картографічна основа. По-друге, це дані, що описують земельні ділянки (площу, якісні показники, оціночну вартість, цільове призначення тощо). По-третє, це дані про документи, що посвідчують майнові права на землю.

    За оцінками міжнародних фахівців, роботи зі створення інфраструктури державного земельного кадастру складають лише 10-20% від загального обсягу робіт. А основна маса – це якраз і є збір та систематизація інформації. І значна частина цієї інформації вже накопичена.

    Як саме Закон „Про Державний земельний кадастр” зможе спростити життя простим громадянам, а головне?

     Перше , відбулась автоматизація всіх процесів, а це означає, що особисте спілкування чиновника і замовника послуг буде мінімізована.

    Друге.  Встановлено чіткі терміни реєстрації ділянок, введення та видачі інформації. Реєстрація - 14 днів з моменту подачі документів, видача витягів - в день звернення, видача іншої інформації - протягом десяти днів. Це моментально прибере черги.

    Третє.  Введення комфортного обслуговування громадян за принципом єдиного вікна. При оформленні документів більше не потрібно «ходити по кадастр» і розриватися між багатьма кабінетами чиновників районних та обласних структур Держкомзему і Центром державного земельного кадастру. Відтепер людина взагалі не приходитиме в ДЗК. Функції реєстрації передаються районним відділам Держкомзему. Людина в одному кабінеті подає всі документи і в чітко регламентований законом термін отримує відповідь.

    Формування земельної ділянки як об'єкта цивільного права. З 1 січня 2012 року до Земельного кодексу Україні будуть внесені зміни, зокрема доповнено статтею 79-1, яка визначає, що формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

    Також слід зазначити, що відповідно до статті 13 Закону земельній ділянці, відомості про яку внесені до Державного земельного кадастру, присвоюється кадастровий номер. Тобто, присвоєння кадастрових номерів з 01.01.2012 року в процесі формування земельної ділянки буде здійснюватися автоматично.

    Нагадаємо, що на даний час присвоєння кадастрових номерів земельних ділянок здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №749 від 18 серпня 2010 року

    Закон чітко розмежовує поняття реєстрації земельної ділянки та реєстрації речового права на нерухоме майно (земельну ділянку). Д ержавна реєстрація земельної ділянки - внесення до Державного земельного кадастру передбачених цим Законом відомостей про формування земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера. Реєстрація речового права на земельну ділянку здійснюється відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень”

    Зміна механізму посвідчення прав на землю. З 01.01.2013 року набирає чинності нова редакція статті 126 Земельного кодексу України, а саме замість вичерпного перелік документів, що посвідчують право на земельну ділянку передбачається, що право власності, користування земельними ділянками оформляються відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”. Тобто, з 01.01.2013 року державні акти на право власності на земельну ділянку видаватися не будуть.

    Всі державні акти, навіть самого старого зразка, не втрачають своєї сили і будуть дійсними завжди. З 2013 року замість держакту спеціальний уповноважений орган - Укрдержреєстр при Мін'юсті - почне видавати свідоцтва про право власності на нерухоме майно. Протягом 2012 року державна реєстрація прав в Держреєстрі буде здійснюватися паралельно з видачею державних актів.

    Разом з держактами в минуле відійдуть тіньові схеми продажу бланків, а також відміниться часто небезкоштовно необхідність отримання підпису місцевого голови.

    Принцип відкритості та доступності відомостей Державного земельного кадастру, законності їх одержання, поширення і зберігання. Цей принцип реалізований в статті 36 Закону, що набуває чинності з 01.01.2013 року.

    Так, всі відомості Державного земельного кадастру, крім секретної інформації та персональних даних землевласників і землекористувачів, підлягають опублікуванню в он-лайн режимі на офіційному сайті Держземагентства. Пошук, перегляд, копіювання та роздрукування цих відомостей здійснюється на основі поширених веб-оглядачів без будь-яких обмежень.

    Безкоштовно можна переглянути такі відомості, як кадастрові номери земельних ділянок, межі, цільове призначення, форма власності, обмеження у використанні, дані кількісного та якісного обліку земель.

    Платною буде більш поглиблена інформація, необхідна для використання банками, нотаріату, землевпорядними організаціями. Це відомості про нормативну грошову оцінку, земельні угіддя, частини ділянки, на які поширюється дія сервітуту або договору суборенди, координати поворотних точок меж об'єктів кадастру, бонітування грунтів, надра і так далі.

    Завдяки єдиній автоматизованій системі людині при оформленні угод уже не доведеться звертатися в органи земельної сфери для отримання витягів та інших довідок. Нотаріус сам зможе зайти в базу даних і завантажити всі необхідні документи.

    Переглядів 2104
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua