30 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Понеділок, 20 січня 2014 11:44

    Освітня реформа в Україні

    Автор
    Оцініть матеріал!
    (0 голосів)

    Реформуванння вищих навчальних закладів (ВНЗ) України - це, зокрема, запровадження триступневої підготовки фахівців вищої кваліфікації: бакалаврів, спеціалістів і магістрів. Для України воно є особливо важливим. Це означатиме європизацію українських університетів, але водночас не означатиме повної уніфікації навчання в різних закладах.

       Реформуванння вищих навчальних закладів (ВНЗ) України - це, зокрема, запровадження триступневої підготовки фахівців вищої кваліфікації: бакалаврів, спеціалістів і магістрів. Для України воно є особливо важливим. Це означатиме європизацію українських університетів, але водночас не означатиме повної уніфікації навчання в різних закладах.

       Невдачі в розвитку ринкової економіки спричинені не лише недосконалим законодавством чи браком політичної волі до кардинальних реформ, а й порівняно низьким рівнем економічної освіти й культури населення. І це при тому, що Україна за освітніми мірками вважається освіченою країною - в нас на 100 тис. населення 176 спеціалістів із вищою освітою (для порівняння: у США - 200, у Німеччині та Франції - по 180). Проте кількість - це ще не означає якість. Слабка матеріально-технічна  база та організація системи освіти, яка успадкована від часів командно-адміністративної системи, негативно впливають на рівень якості освіти в Україні.

       Можна скористатися зарубіжним досвідом викладання дисциплін. Проте потрібна розробка власної національної концепції освіти, чітка стратегія і тактика її реалізації, яка повинна врахувати ментальний чинник. Здійснити це мають вітчизняні кадри - озброєні найефективнішими зарубіжними напрацюваннями, у плідному контакті з іноземними колегами, але й неодмінно з урахуванням історичних особливостей і сьогочасних потреб та реалій своєї країни.

      У травні 2005 року Україна приєдналася до болонського процесу. Реформа залишає ту саму систему вчених ступенів - бакалавра, магістра тощо. Але знання оцінюють  за системою кредитів, яка дозволяє обмінюватися ними між різними установами, тобто передбачає взаємне визнання рівня освіти. Отже, ця система вигідна для всіх користувачів навчального простору в Європі. Вона створена не для уряду, міністрів, ректорів. Вона існує для громадян, які відчувають потребу в освіті.

       Європейський Союз підтримує освітні реформи в Україні, які впроваджує українська влада. Це покращення якості, системи акредитації, новий розклад занять.

       З часом українським студентам і професорам стане простіше продовжувати своє навчання і карєру в інших країнах. Болонський процес сприяє подальшому поглибленню самого поняття взаємного визнання дипломів. Зараз для українських студентів та їхніх свідоцтв ситуація покращується. Дуже важливо , щоб українські дипломи визнавали в усій Європі.

      Ні, Болонська угода не самоціль і  не панацея від усіх бід, а засіб уніфікації навчального процесу, спрямований на встановлення єдності між розвитком виробництва та рівнем підготовки висококваліфікованих спеціалітів у конкретних країнах, а не в уявній Європі. Уніфікація предбачає  використання  кращих методів навчання, а не механічну привязку до якогось одного загального стандарту, і має  здійснюватися на основі розвитку матеріально-технічної бази навчання , а не методом голого реформування. Слід боротися  не за місце робочої сили в Європі, а за кращу освіту в нас, для нашого власного виробництва. І нехай наша освіта утверджує нас в Європі.

    Переглядів 465
    Детальніше в цій категорії: « Програма реформ на 2010 – 2014 роки
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua