09 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
    Головна>Статистка>ЕКОНОМІКА ВОЛИНІ У СІЧНІ–ЛЮТОМУ 2014 РОКУ
    Вівторок, 01 квітня 2014 15:48

    ЕКОНОМІКА ВОЛИНІ У СІЧНІ–ЛЮТОМУ 2014 РОКУ

    Промисловість

    Виробництво промислової продукції порівняно з січнем–лютим минулого року скоротилось на 0,6% (в Україні – зниження на 4,2%). Серед регіонів України за цим показником Волинь посіла 10 місце.

    Зменшення виробництва в області обумовлено скороченням обсягів у переробній промисловості, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого  повітря. У переробній промисловості зниження відбулося у машинобудуванні, виробництві гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції, текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів, виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування. Водночас спостерігалось нарощення обсягів продукції у виробництві харчових продуктів, напоїв, виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічній діяльності.

    У січні–лютому підприємствами області реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на суму 1,6 млрд. грн., в розрахунку на одного жителя області – 1,5 тис.гривень.

     Сільське господарство

    Обсяг продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств у постійних цінах 2010р., за розрахунками, становив 425,8 млн.грн., що на 8,2% більше минулорічного. Приріст виробництва в аграрних підприємствах становив 21,6%, господарствах населення – 0,7%.

    У тваринництві реалізовано на забій 26,4 тис.т м'яса (на 14,3% більше ніж торік), вироблено 52,5 тис.т молока (на 1,9% більше) та 13,9 млн.шт. яєць (на 5,3% більше).

    За розрахунками, на 1 березня 2014р. поголів’я великої рогатої худоби становило 205,4 тис. голів (на 2,7% менше, ніж на 1 березня 2013р.), у т.ч. корів – 122,4 тис. голів (на 0,6% менше); свиней – 307,0 тис. голів (на 0,4% менше), овець та кіз – 16,6 тис. голів (на 4,4% більше), птиці – 6,6 млн. голів (на 18,6% більше). В господарствах населення утримувалось 68,6% загальної чисельності великої рогатої худоби, у т.ч. корів – 78,3%; свиней – 78,1%, овець і кіз – 94,0%, птиці всіх видів – 38,6% .

    Загальний обсяг реалізованої сільськогосподарськими підприємствами власно виробленої продукції проти січня–лютого 2013р. зменшився на 2,3%, у т.ч. продукції рослинництва – на 28,0%, продукції тваринництва – збільшився на 9,5%.

    Середні ціни продажу аграрної продукції сільськогосподарськими підприємствами за всіма напрямами реалізації порівняно з січнем–лютим минулого року знизились на 4,9%, у т.ч. продукції рослинництва – на 16,1%, тваринництва – підвищились на 2,0%. У лютому порівняно з січнем середні ціни реалізації сільськогосподарської продукції зросли на 14,1%, у т.ч. продукції тваринництва – на 4,9%, рослинництва – на 34,2%.

    Будівельна діяльність

    Підприємства виконали будівельні роботи на суму 54,4 млн.грн. Індекс будівельної продукції у січні–лютому порівняно з відповідним періодом минулого року становив 120,4%.

    Будівництво інженерних споруд зросло в 2,1 раза, нежитлових будівель – на 8,7%. Водночас будівництво житлових будівель зменшилось більш як на третину.

    На спорудженні будівель виконано понад 52% всіх робіт, решта – на будівництві інженерних споруд.

    Майже дві третини загальнообласних обсягів будівельних робіт виконали публічні акціонерні товариства «Луцьксантехмонтаж №536», «Волиньобленерго», приватне підприємство «ВВС», приватне акціонерне товариство «Луцький домобудівельний комбінат», товариства з обмеженою відповідальністю  «Луцькспецбуд», «Текта Домус», «Алкон», монтажне підприємство «Електросервіс».

    Будівельники м.Луцька та Луцького району виконали більше 90% всіх будівельних робіт.

    Транспорт

    Підприємствами автомобільного транспорту (з урахуванням перевезень фізичними особами-підприємцями) перевезено 519,6 тис.т вантажів, що на 11,9% більше, ніж рік тому.

    Всіма категоріями перевізників (крім залізниці) перевезено 17,5 млн. пасажирів, що на 3,5% менше, ніж за січень–лютий 2013р., у т.ч. автомобільним транспортом – 14,6 млн.осіб, решта – міським електричним.

    Зовнішня торгівля товарами

     Обсяг експорту товарів у січні порівняно з січнем 2013р. зменшився на 3,4% і становив 43,1 млн.дол.США, імпорту – відповідно на 36,6% менше і 43,9 млн.дол. Від’ємне сальдо склало 0,8 млн.дол. проти від’ємного 24,9 млн.дол. торік.

    Зовнішньоторговельні операції здійснювались з партнерами 62 країн світу.

    Основними ринками збуту і купівлі товарів були країни Європейського Союзу, на які припадало майже 70% загального обсягу експорту та близько 85% – імпорту. Частка країн СНД в експорті становила 28,8% обсягу, в імпорті – 6,8%.

    Підприємства області відправляли переважно електричне обладнання, механічні пристрої, деревину і вироби з неї, меблі, частини до залізничного транспорту, пластмаси, полімерні матеріали, текстильний одяг, папір та картон, зернові культури, молочну продукцію. Одержували – засоби наземного транспорту, крім залізничного, нафтопродукти, пластмаси, полімерні матеріали, електричне обладнання, механічні пристрої, чорні метали та вироби з них, деревину та вироби з неї, папір та картон, м’ясо і субпродукти.

    Найбільші обсяги, як експорту, так і імпорту товарів здійснювали підприємства обласного центру, Луцького району та міст обласного значення.

     Внутрішня торгівля

    Оборот роздрібної торгівлі (включає роздрібний товарооборот підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках і фізичними особами-підприємцями)становив 2,5 млрд.грн., що на 9,4% більше обсягу січня–лютого 2013р. У структурі обороту роздрібної торгівлі на організовані та неформальні ринки припадало 39,0%. В обороті організованих ринків 4,9% становив продаж сільськогосподарських продуктів.

    Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) проти січня–лютого минулого року збільшився на 2,7% і склав 78,3 млн.грн.

    Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі та забезпечення стравами та напоями становив 1,2 млрд.грн., що в порівнянних цінах на 5,6% більше, ніж у січні–лютому 2013р.

    Через мережу автозаправних станцій, що налічує 166 одиниць, продано населенню світлих нафтопродуктів, скрапленого та стисненого газу для автомобілів на 246,3 млн.грн., що на 14,5% більше, ніж за січень–лютий 2013р.

    Ціни і тарифи

     За даними Державної служби статистики України, індекс споживчих цін в країні у лютому становив 100,6%, з початку року – 100,8%, на Волині – відповідно 100,6% та 100,5%.

    У лютому ціни на продукти харчування та безалкогольні напої на споживчому ринку області підвищились на 0,8%. Серед продуктів харчування найбільше подорожчали фрукти, кисломолочна продукція та овочі (на 4,5–4,1%). Підвищились ціни на рис, цукор, борошно пшеничне, масло, сир і м’який сир (творог), рибу та продукти з риби, пшоно, молоко, яйця, яловичину та телятину. В той же час відбулось зниження  цін на свинину, м’ясо птиці, олію соняшникову, макаронні вироби, крупи перлові, ячні, гречані.

    Алкогольні напої та тютюнові вироби в загальному подорожчали на 1,1%.

    Ціни і тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива підвищились в цілому на 0,6% за рахунок збільшення вартості твердого  палива та утримання і ремонту житла.

    Зростання цін в сфері охорони здоров’я на 0,5% відбулося внаслідок  подорожчання послуг санаторно-курортних установ та фармацевтичної продукції.

    Підвищення цін на транспорт на 2,4% зумовлено подорожчанням  палива і мастил та автомобілів.

    У сфері зв’язку ціни підвищились на 0,2%, в т.ч. на телефонне і телефаксове обладнання – на 3,0%.

    Подорожчали туристичні послуги на 13,5%, послуги з ремонту взуття – на 8,3%, послуги з ремонту побутової техніки, хімічне чищення одягу, послуги відпочинку та спорту, перукарень та закладів по особистому догляду – на 1,7–0,4%.

     Ринок праці

    За даними обласного центру зайнятості на кінець лютого на обліку цієї установи перебувало 12,0 тис. безробітних волинян, або 1,9% населення працездатного віку, з них кожні шестеро з десяти – міські жителі, решта – мешканці сільської місцевості. Пропозиція робочої сили у 17 разів перевищувала потребу в ній.

    За сприяння служби зайнятості у лютому працевлаштовано 786 безробітних, з початку року – 1457 осіб, або 9,4% їх загальної кількості.  Найбільшачастка працевлаштованих серед осіб, які мали статус безробітного, спостерігалася у м.Володимирі-Волинському та районі (18,4%), м.Нововолинську (14,0%), Рожищенському районі (12,0%), значно менша – у Горохівському та Іваничівському районах (4,6% і 5,5% відповідно).

    Середньооблікова кількість безробітних, які отримували допомогу із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття впродовж лютого склала 10,6 тис. осіб. Середній розмір виплаченої допомоги становив 926 грн. кожному безробітному, що дорівнює 76,0% законодавчо визначеного розміру мінімальної заробітної плати (1218 грн.).  

    Демографічна ситуація

    Внаслідок перевищення міграційного приросту над природним скороченням кількість жителів області за перший місяць року збільшилась на 72 особи і на 1 лютого становила 1041,4 тис. осіб.

    У січні народилося 1212 дітей, що на 41 немовля (3,3%) менше, ніж рік тому. На кожну тисячу жителів припадало в середньому по 13,7 новонароджених.

    За місяць в області померло 1237 осіб, що на 18 осіб (1,4%) менше, ніж рік тому. Загальний коефіцієнт смертності становив 14,0 померлих на 1000 жителів.

    У порівнянні з минулорічним січнем число прибулих на територію Волині з інших областей та держав зменшилось на 3,5%, а кількість вибулих за її межі – на 6,5%.

    Криміногенна ситуація

    За повідомленням прокуратури, протягом січня–лютого обліковано 1266 кримінальних правопорушень, із загального числа яких 29,9% – тяжкі та особливо тяжкі.

    Від скоєних злочинів потерпіли 1008 осіб, із них 418 – жінки, 61 – особи похилого віку та інваліди 1 і 2 груп, 31 – неповнолітні та 13 – діти до 14 років. Найбільша кількість потерпілих (55,7%) – від крадіжок та шахрайств, відповідно 425 та 136 осіб. Внаслідок злочинних діянь загинуло 24 особи.

     

    Переглядів 3274
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua